blog | werkgroep caraïbische letteren

Hé, eindelijk weer eens nieuws uit Suriname in de krant

door Sjoerd de Jong

Heel soms lijkt het of er eigenlijk maar twee soorten Nederlandse journalisten zijn: Amerika-kenners en Suriname-kenners. Ook NRC Handelsblad stuurde in de loop der jaren een hele reeks verslaggevers naar het voormalige rijksdeel, waar het ook een vaste correspondent had (wijlen hoofdredacteur Leo Morpurgo van De Ware Tijd, die dagelijks de nationale notulen faxte). Sommigen kwamen verbaasd of cynisch terug, anderen hielden er een levenslange band met het land aan over. Redacteur Hans Buddingh’ schreef  Geschiedenis van Suriname, nu een standaardwerk . Een van de eerste online initiatieven van NRC was, in 1997, zowaar een ‘dossier Suriname’.

 

 

Geen wonder, want Suriname was aanlokkelijk, zeker voor journalisten met aanleg voor tiersmondisme : Nederlandstalig (altijd makkelijk), dunbevolkt en toch complex, exotisch en toch vertrouwd. Daar kwam de schijnbaar overzichtelijke tegenstelling tussen dictatuur (Bouterse) en verzet (Brunswijk) nog eens bij.

Maar terwijl Amerika-kenners niet meer van het scherm te branden zijn, zie je de Suriname-kenners alleen nog op hoogtijdagen. De twee landen zijn journalistiek uit elkaar gegroeid.

Lees hier verder in NRC Handelsblad van 15 juli 2017.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter