blog | werkgroep caraïbische letteren

Haïti-scriptie wint prijs

De Haïti-scriptie Kids on the Frontline of Haiti’s Fault line: Children’s Perspective on Their Earthquake Relocation van Talitha Stam, heeft de Nieboer-scriptieprijs 2011 gewonnen voor beste Masterthesis (kalenderjaar 2010) van de opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht.

Het juryrapport van de Nieboer-prijs 2011 luidt:

“Je wordt als lezer snel meegenomen naar Haïti ten tijde van de aardbeving vorig jaar. Het was oorspronkelijk niet Talitha’s plan om onderzoek te doen naar kinderen getroffen door de aardbeving. Zij heeft aangetoond dat ze iemand is die weet te schakelen en zich snel aan te passen aan de chaos van de praktijk. De eerste weken na aankomst op straat leven met haar informanten is hiervan slechts een onderdeel. Onder die moeilijke omstandigheden, heeft ze het toch voor elkaar gekregen om fascinerend onderzoek te doen.

Ondanks de zware thematiek is het een lichte en heldere thesis geworden die ons zeer aansprak. We waren ook geraakt door de openheid van haar eigen persoonlijke verhaal en ervaringen om terug te keren naar Haïti.

Daarnaast was de methodologie zeer divers; niet alleen participerende observatie en interviews, maar ook enquêtes en foto’s. Ze heeft haar empirisch data goed verworven met conceptualisering van de theorie uit rampenstudies en antropologie.

Meerdere van de scripties die wij als commissie hebben beoordeeld waren van uitstekende kwaliteit (beoordeeld met minimaal een 8), maar geen was zo rijp en voldragen en afgerond in de combinatie van methode, wetenschappelijkheid, en maatschappelijke betrokkenheid.

Voor al deze redenen, vinden wij haar scriptie de terechte winnaar van de Nieboer-scriptieprijs.”

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter