blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Haïti: Moordaanslag op premier Henry mislukt

Schutters hebben zaterdag geprobeerd de Haïtiaanse premier Ariel Henry te vermoorden tijdens een evenement ter gelegenheid van de verjaardag van de onafhankelijkheid van het land. Het incident gebeurde toen Henry deelnam aan de ceremonie in een kerk in de noordelijke stad Gonaïves.

De Haïtiaanse premier is zaterdag tijdens een evenement in de kerk beschoten. Hij wist te ontkomen. (Foto Wikipedia)

Op video’s die online zijn geplaatst, is te zien hoe de premier en zijn entourage naar hun auto’s klauteren te midden van intens geweervuur.

De veiligheidssituatie is aanzienlijk verslechterd sinds de moord op president Jovenel Moïse vorig jaar juli.

Henry heeft gezworen om machtige bendes aan te pakken die verantwoordelijk zijn voor een golf van ontvoeringen en voor het in bezit nemen van een groot deel van de gasdistributie in het land, waardoor er ernstige brandstoftekorten ontstaan.

Het kantoor van de premier zei dat “bandieten en terroristen” achter de moordaanslag zaten en dat er arrestatiebevelen waren uitgevaardigd voor de verdachten. Het bureau beschuldigde de groep ervan zich achter muren te verschuilen om het konvooi aan te vallen en de bisschop te bedreigen door de kerk te omsingelen, aldus de Associated Press.

Bij het vuurgevecht tussen de gewapende mannen en veiligheidstroepen is één persoon gedood en zijn twee anderen gewond geraakt, meldden lokale media.

De aanval is een nieuwe slag voor de fragiele regering onder leiding van Henry, die twee weken nadat Moïse werd vermoord het waarnemend staatshoofd van Haïti werd. De omstandigheden van de moord, vermoedelijk uitgevoerd door een groep huurlingen, zijn nog steeds onduidelijk.

Er is geen datum aangekondigd voor een stemming om een ​​nieuwe president te kiezen.

De toename van geweld en de benarde economische situatie, verergerd door verschillende natuurrampen in de afgelopen jaren, hebben ertoe geleid dat een groeiend aantal Haïtianen kansen zoekt in andere landen.

[van Starnieuws, 4 januari 2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter