blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Guyana: Demonstrant gedood, onrust verspreidt zich

Een demonstrant is doodgeschoten toen betogers vandaag, zaterdag, de straat op gingen in Guyana nadat oppositieleiders en internationale waarnemers de regering van David Granger beschuldigden van het vervalsen van de presidentsverkiezingen van deze week. De 18-jarige betoger is neergeschoten door een lid van de Guyana Police Force.

Inwoners hebben tijdens de protesten voorwerpen verbrand op de wegen in Berbice, Guyana.

Diplomaten en buitenlandse waarnemers hebben aangegeven dat er genoeg bewijs is van fraude bij de telling van de resultaten van de stemming van maandag. De onrust dreigt tientallen jaren van raciale spanningen aan te wakkeren tussen zwarte Guyanezen, die in grote lijnen de APNU+AFC-coalitie van Granger ondersteunen, en Indo-Guyanezen, die grotendeels steun gaf aan de oppositionele Irfaan Ali van PPP/C.

In het gehele land blokkeerden PPP-aanhangers wegen, verbrandden banden en waren er botsingen met de politie. De politie zei in een verklaring vanochtend vroeg dat ze werden aangevallen in de landelijke Berbice-regio aan de westkust nadat ze barricades hadden opgeruimd die waren opgezet op een weg in een Indo-Guyanese gemeenschap, eraan toevoegend dat officieren een 18-jarige werkloze hadden gedood als reactie op de aanval.

“Politie gelederen werden tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden op de Cotton Tree Public Road, West Coast Berbice, aangevallen door demonstranten die erin resulteerden dat verschillende agenten in het ziekenhuis moesten worden opgenomen en dat hun aanvaller werd gedood,” zei de verklaring.

Berbice was decennia lang een suikerproducerende regio waar molens gesloten waren tijdens de regering van Granger, wat de woede onder de bewoners voedde en de PPP ertoe bracht te beloven dat ze zouden worden heropend.

De politie omsingelde vrijdag een kantoor van de verkiezingscommissie na beschuldigingen dat de resultaten van de stemming in het meest bevolkte kiesdistrict van het land waren gewijzigd om Granger te bevoordelen. De hoogste rechtbank van het land zal naar verwachting vandaag beslissen of de verkiezingscommissie al dan niet wordt geblokkeerd om Granger tot winnaar te verklaren.

De PPP diende vrijdag een verzoek in om te voorkomen dat een winnaar werd uitgeroepen, op grond van het feit dat de resultaten in een gebied dat bekend staat als Regio 4, het meest bevolkte kiesdistrict, niet correct waren opgesteld. Het kantoor van Granger zegt dat hij niets illegaals heeft gedaan en zich niet in het proces kan mengen.

Guyana begint dit jaar honderden miljoenen dollars te ontvangen uit olie die wordt geproduceerd in velden voor de kust door bedrijven zoals Exxon Mobil Corp, waardoor een enorme meevaller ontstaat voor een bevolking van minder dan 800.000. Dat heeft de inzet van de etnisch verdeelde politiek van het land verhoogd, waarbij Indo-Guyanese en Afro-Guyanese beiden graag de olie-inkomsten willen beheersen, zodat ze het kunnen richten op hun eigen achterban.

Granger’s APNU+AFC-coalitie bestaat grotendeels uit zwarte Guyanese afstammelingen van Afrikaanse slaven, terwijl de PPP voornamelijk afstammelingen van Indiase arbeiders vertegenwoordigt die in de 19e eeuw aankwamen om op suikerplantages te werken.

[van Starnieuws, 7 maart 2020]

on 08.03.2020 at 11:49
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter