blog | werkgroep caraïbische letteren

Grote vraag herhaling ‘He Made A Way’-toneelavond

door  Tascha Samuel

PARAMARIBO – “Het was een fijne ervaring. We hadden zoveel positieve reacties maar op één of andere manier waren er tegelijkertijd veel andere events. En mensen hebben het gemist, dus de vraag om het nog een keer te doen was groot”, vertelt Peggy ‘Prinses Succes’ Hitzert enthousiast. Zij organiseerde op 30 augustus met haar Mi de Blessi-team een gospeltoneelavond, die – om aan de vraag te voldoen – nogmaals opgevoerd zal worden. Het evenement vindt zaterdagavond plaats in gemeente Bribi.

 

De ‘Mi de Blessi’-toneelgroep tijdens de oefening van het stuk ‘He made a Way’. Foto: dWT

Het was een bijzondere uitdaging om het evangelie en de andere boodschappen daaraan verbonden op een leuke en verteerbare manier te presenteren in een toneelstuk omdat het onderwerp seksueel misbruik op zich toch nog in een ‘taboesfeer’ is en men er niet gemakkelijk over wil praten. Echter, volgens Hitzert is het nodig. “Ik heb mensen van verschillende gemeenten waarmee ik nog nooit eerder heb samengewerkt gevraagd om een groep te vormen. Ze moesten ook een passie hebben voor toneel en het is wat moois geworden. Want dat wilde ik ook, iets interkerkelijk presenteren”, licht Hitzert toe.

Mirella Nijman, prinses Succes en haar echtgenoot Royson Hitzert, Ivan Pique, Bienvenido Burgzorg, en Deborah Martin vormen het Mi de Blessie-toneelteam. Ze zijn druk aan het oefenen om het stuk op een nog betere manier te presenteren. Het stuk vertelt het verhaal van een jongedame uit een disfunctioneel gezin, die ook nog seksueel is misbruikt door haar eigen vader. Maar volgens de schrijfster van het stuk is het een verhaal van herstel, genezing, redding en vooral vergeving.

Als jongeling werd Hitzert zelf seksueel misbruikt, ze heeft persoonlijk het trauma en de vervorming van haar persoonlijkheid meegemaakt als gevolg hiervan. “Maar ik heb ook de verandering ervaren nadat ik heb geleerd om te vergeven en me als overwinnaar op te stellen en niet als slachtoffer. Het vereist moed en Gods kracht om te kunnen vergeven. Maar het resultaat is intens bevrijdend.”

Een van de mooie reacties op het stuk was die van een moeder wiens [!] kind is misbruikt. “Ze moest toegeven dat ze de dader na bijna achttien jaar nog steeds niet had vergeven, en dat heeft ze na het stuk kunnen doen. “In het voorprogramma hoort men Giorra Sempai, Ronel van de Steede, Lydia Sengwai en de LA Mime dansgroep. Voor toegangsbewijzen kan men zich registreren via Facebook op de pagina van Hitzert.

[uit de Ware Tijd, 15/12/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter