blog | werkgroep caraïbische letteren

Grootste Chinese vereniging in Suriname bestaat 135 jaar

door Eric Kastelein

De Chinese Kong Ngie Tong aan de Steenbakkersgracht Noordzijde (nu Dr. Sophie Redmondstraat) opende 135 jaar geleden op 17 februari 1885 de deuren. De krant De West-Indiër schreef: Het is een sierlijk ingericht twee-verdiepingshuis, omgeven zoo boven als beneden door een ruime galerij.’

Het gebouw van Kong Ngie Tong Sang. Foto’s van de auteur

In 1930 verbiedt de overheid de vereniging vanwege het (citaat) ‘aanhoudend gelegenheid bieden’ voor illegale gokspelen. Een jaar later zijn die praktijken uitgebannen en start Kong Ngie Tong Sang. Het woord Sang betekent ‘herboren’.

Borstbeeld van dr Sun Yat-sen

De vereniging is nog altijd actief en is de oudste Chinese vereniging in Suriname. Belangrijke doelen zijn: het bewaken van de tradities en het helpen van landgenoten bij maatschappelijke en sociale aangelegenheden. Op het erf staat het borstbeeld van dr. Sun Yat-sen, de grondlegger van de Republiek China. Achter het hoofdgebouw bevindt zich een porseleinen drakenmuur. Een bezoek – altijd toestemming vragen – waard.

Het volledige verhaal staat in het boek Oog in oog met Paramaribo. LM Publishers, april 2020.  Meer Surinaamse geschiedenissen en foto’s op @oog in oog met Paramaribo.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter