blog | werkgroep caraïbische letteren

Grootscheepse presentatie leven en werk van Felix de Rooy in Eye en Stedelijk

In Amsterdam is zowel in het Stedelijk Museum als in het Eye Filmmuseum een retrospectief te zien over het leven en werk van multidisciplinair en multicultureel kunstenaar Felix de Rooy. De in 1952 op Curaçao geboren De Rooy is al 45 jaar actief op de Antillen, in Suriname en in Nederland en niet meer weg te denken als beeldend kunstenaar, filmmaker, theaterregisseur, acteur. Hij is voor veel jonge makers een belangrijke inspiratiebron. De Rooy zelf beschrijft zijn stijl als ’psychic realism’: kleurrijke dromerige afbeeldingen waarin menselijke en mythologische figuren centraal staan.

In de wereld van De Rooy staat alles met elkaar in contact. Vanuit een diepgaande interesse in schoonheid en liefde verbindt de kunstenaar op harmonieuze en soms visionaire wijze beelden en verhalen uit uiteenlopende tijden, culturen, religies en geografieën.

Felix de Rooy, Icarus 2008, met dank aan de kunstenaar

De expositie Apocalypse in het Stedelijk omvat vijf decennia van de Rooy’s kunstenaarschap met film, theater en beeldende kunst in tal van verschijningsvormen, van schilderijen tot assemblages en van (digitale) collages tot wandkleden. De Rooy liep ver op zijn tijd vooruit, als kunstenaar onderzocht hij vanaf het begin onderwerpen die op dit moment meer dan ooit actueel zijn, waaronder de doorwerking van het koloniale verleden, alledaags racisme en de betekenis van Afro-Caribische en queeridentiteiten in de kunst.

Still Almacita di desolato, 1986, Felix de Rooy

Het overzichtsprogramma van Felix de Rooy in Eye wordt op zaterdag 6 mei geopend en loopt tot en met 27 mei. http://www.eyefilm.nl

Apocalypse is nog tot 3 september 2023 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. www.stedelijk.nl

3 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter