blog | werkgroep caraïbische letteren

Grof aangepakte Anti-Zwarte-Piet-demonstrant was dichter Quinsy Gario

De Curaçaose regering denkt dat de arrestatie van theaterwetenschapper en dichter, Quinsy Gario (ook bekend als T. Martinus) ingegeven is door ‘een diepgeworteld motief dat herleidbaar is tot racisme’. Dit maakte de gevolmachtigde minister Sheldry Osepa zondagavond 13 november in een officiële verklaring bekend. Gario werd afgelopen zaterdag in Dordrecht gearresteerd bij de intocht van Sinterklaas, samen met nog drie andere mensen.

Foto rechts: Quinsy Gario (de dichter T. Martinus) bij zijn slotoptreden op de Vierde Caraibische Letterendag, 1 oktober j.l.

Volgens de politie zijn de twee mannen en twee vrouwen zaterdagochtend al gewaarschuwd. Toen agenten de vier later op de dag opnieuw tegenkwamen en zij ‘nog steeds een platform zochten voor hun mening’, is het viertal gearresteerd.

Gario droeg een t-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Volgens omstanders werden de demonstranten onevenredig hard aangepakt. (Zie het bericht hieronder van 13 november.)

De regering van Gerrit Schotte is verontrust en boos dat Quinsy Gario, door ‘meer dan vier blanke agenten hardhandig is toegetakeld’: “Een skinheadachtig kaalgeschoren agent samen met andere collega’s hebben gemeend de pacifistische Quinsy Gario te moeten aanhouden.”

“Op de beelden valt te zien dat deze agenten Quinsy Gario daarbij hebben geschopt en grovelijk vernederd, terwijl Quinsy desolaat nog riep niets verkeerds te hebben gedaan”, zo stelt Osepa. “Het fundamentele recht van burgers op vrijheid van meningsuiting en het erkend recht tot vergaderen en betoging dient te worden gerespecteerd. De overheid, waaronder de politieagent, moet hiervoor garant staan”, aldus Osepa.

De mishandeling van Quinsy Gario is volgens de regering van Curaçao een klap ‘in het ongeschminkt gezicht van zwarte kunstenaars en onacceptabel’. “Het wordt tijd dat Nederland bescherming biedt aan minderheden ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras of geslacht”, aldus Osepa.

Ook de Werkgroep Caraibische Letteren veroordeelt met kracht het grove optreden tegen deze sympathieke en vreedzame kunstenaar, die een week geleden de Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011 won. We wensen Quinsy alle sterkte toe.

5 comments to “Grof aangepakte Anti-Zwarte-Piet-demonstrant was dichter Quinsy Gario”

 • Ik vind dat racisme uit de wereld moet verdwijnen, maar Zwarte Piet niet want die heeft niets met racisme te maken.
  Eeuwen geleden was Spanje bezet door de Moren = de voorouders van de Turken, en die kregen de scheldnaam Zwarte Pieten, hetgeen op hun haarkleur sloeg. Sinterklaas kwam ook uit het huidige Turkije en zodoende brachten de Moren dat gegrip mee naar Spanje. Later werd Nederland door Spanje bezet en zodoende kwam Sinterklaas volgens de folklore uit Spanje. Oorspronkelijk kwam Sinterklaas met de Zwarte Pieten mee; nu komen de Zwarte Pieten met Sinterklaas mee… Klein detail.
  Dat Zwarte Piet helemaal zwart werd gemaakt, kwam doordat de toenmalige Nederlanders de oorsprong van die naam niet wisten.
  En dan tot slot: de Moren luisterden de Spanjaarden af door op het dak te klimmen en door de schoorsteen te luisteren. Komt dat je bekend voor?

 • Olga Orman (schrijver) reageert:

  Heer Fred de Koning, zo simplistisch is het verhaal van Zwarte Piet en overigens ook Sinterklaas niet!
  In de 80-tiger jaren toen ik coördinator was van het KOM-OP project (Kommunikatie en Onderwijsproject)was bij het Advies en Begeleidings Centrum voor het Onderwijs in Amsterdam met de doelstelling de positie van Surinaamse en Antilliaanse kinderen in het onderwijs te verbeteren, was de discussie rond de rol van zwarte Piet(lees: domme rol, te bewijzen in tal van leerboeken)weer eens opgelaaid. We wilden dit euvel in het onderwijs aankaarten, omdat veel kinderen en ouders uit de doelgroep hier last van hadden. Ik heb toen gezocht naar bronnenmateriaal van de oorsprong van het Sinterklaasfeest en Zwarte Piet en gevonden in ‘Volksgebruiken in Nederland, een nieuwe kijk op tradities’ van J.L.de Jager, uitgegeven bij HET SPECTRUM, UTRECHT/ANTWERPEN. Ik raad u en allen die zo krampachtig aan tradities hangen dit hoofdstuk (ook de andere hoofdstukken zijn overigens interessant) te lezen alvorens halve waarheden te verkondigen.Het boek is bovendien nog online te koop voor € 5,75 bij http://www.bol.com.
  En trouwens heer Fred de Koning:volgens mij zijn de Moren ook niet de voorouders van de Turken! Bezint eer gij begint..

  Alvast bedankt, lieve groet,
  Olga

 • Jammer dat dit heikele Sinterklaasfeest nog altijd niet is afgeschaft, maar ik ben blij met de bijwerking dat er discussie plaats vindt op Caraïbisch Uitzicht, dat kan ons allen alleen maar verrijken. Daarom ben ik Olga Orman dankbaar dat zij de losse flodder van Fred de Koning gedocumenteerd heeft willen afschieten. Haar reactie toont ook aan dat het probleem al heel lang zeurt, laat het niet nóg langer duren. Als De Koning een vent is dan moet hij hier zijn ongelijk bekennen!

 • Toch denk ik niet dat verdwijning van Zwarte Piet veel zal uitmaken in de verdrijving van racisme. Blijven namelijk over de Tantes, Madea’s en Quintis Risties. Die zijn net zo rolbevestigend voor de domme, slaafse neger. (No offense to Tante, Madea en Quintis – zij moeten ook hun brood verdienen)

  Het probleem zit ‘m niet in de rolprenten, maar in de perceptie van mensen. Het ontbreekt in de samenleving nog steeds aan voldoende intelligente, zelfbewuste zwarte rolmodellen die het beeld kunnen rechttrekken.

 • Ik heb de eerste reacties even gelezen. Wat heeft Olga nou eigenlijk getorpedeerd aan het stukje van Fred? Dat de Moren niet de voorouders van de Turken waren. Verder is er die hele tekst van Fred de K niets te ontdekken waar je hem op kunt aanvallen. Ik vind het dan ook erg kinderachtig om hem zo voor leugenaar te zetten omwille van één foutje dat niet eens iets aan het betoog af doet.
  Laten we eens kijken waar ECHT het probleem zat (niet zit). Ooit was Zwarte Piet de boeman. Dat haakte in op het idee dat kinderen bang waren voor een zwarte man. Maar reeds in mijn jeugd (bijna 50 jaar geleden) legde Piet zijn roe weg en veranderde hij in eenzelfde kindervriend als Sinterklaas. Dus wat hebben al die zogenaamde antiracisten dan nog te zeuren? Nee, dan liever de kerstman, die het hele jaar door elfen laat werken die nooit het daglicht mogen zien, en die vervolgens in z’n eentje de wereld afreist in zijn slee en alle eer opstrijkt van het werk dat hij niet heeft gedaan. DAT is een feest om trots op te zijn!!!

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter