blog | werkgroep caraïbische letteren

Groepsexpositie UDUBAKI part two

Readytex Art Gallery start het jaar met een nieuwe expositie, getiteld UDUBAKI part two. Vanaf vrijdag 7 januari presenteert de galerie hiermee het vervolg van haar kunstmanifestatie in het jaarlang project: ALAKONDRE: A space in time.

One can make a difference, Kit-Ling Tjon Pian Gi, 2019.

Met UDUBAKI part two richt curator-in-residence Miguel Keerveld zich op beelden en/of sensaties die verwijzen naar het vrouwelijke en herinneren aan het innerlijk kind. Vanuit deze thema’s selecteerde hij voor de maand januari werk van de bij de gallery aangesloten kunstenaars Hanka Wolterstorff, Paul Chang, Reinier Asmoredjo, Rinaldo Klas, Roddney Tjon Poen Gie en Wilgo Vijfhoven; tevens werk van gastkunstenaars: Danasion Akobe (aka Dona), Humphrey Tawjoeram en Lola Ankarapi. De ‘local master’ deze maand is Kit-Ling Tjon Pian Gi. Bijzonder is dat in deze expositie werk van Remy Jungerman te zien is. RAG heeft gemeend haar waardering voor zijn oeuvre te tonen door hem voor deze expositie als erekunstenaar op te nemen.

Ook dit deel van UDUBAKI bouwt voort op artistieke onderzoekingen en conversaties over de rol van ‘Alakondre’ in Surinaamse kunst. UDUBAKI part two maakt Miguel vanuit de gedachte

I kroywara I: ik loop met jou en jij loopt met mij. Zijn inspiratie komt van de term en praktijk koiwara van de Kariña, een Caribische Inheemse gemeenschap die vuur gebruikt in rituelen tijdens het bewerken van hun landbouwgronden. Een van die rituelen is koiwara, een familieritueel uitgevoerd door moeders en kinderen, waarbij houtstapels van onvoldoende verbrande boomstammen en takken nogmaals worden verbrand. Miguel selecteerde werken van bovenstaande kunstenaars gebaseerd op deze inspiratie en de vraag: In hoeverre zijn vrouwen en kinderen terugkerende elementen in de Surinaamse beeldtaal?

Eenieder is uitgenodigd om UDUBAKI part two te bezoeken van vrijdag 7 januari tot en met zaterdag 29 januari 2022. Rekening houdende met de Covid-maatregelen hebben we geen openingsreceptie. U bent van harte welkom om langs te komen tijdens de reguliere openingstijden van de galerie, van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter