blog | werkgroep caraïbische letteren

Groenteboer Sital diep getroffen door vernietiging groente

door René Gompers

Groenteboer Ramesh Sital zit er verslagen bij. Op paprika’s na is zijn hele aanplant van groente vernietigd, ruim twee hectaren groot. Het bedrijf van Sital, R.S. Chem, teelt groenten hydrophonisch: planten in pvc buizen op waterbasis met minimaal gebruik van aarde. “Iemand heeft gramoxone in de hoofdtoevoerleiding gedaan. Dit doet heel erg pijn. We moeten opnieuw beginnen met wat we in negen jaar hebben opgebouwd,” geeft hij aan terwijl hij het grote aantal stervende groenten laat zien.

groente1

De schade is geraamd op SRD 1.8 miljoen. De groenteboerderij is verdeeld in verschillende units. Elke unit heeft een eigen waterhuishouding. “De persoon heeft het verdelgingsmiddel in elk van de toevoerleidingen gedaan. Op één rij na hebben we de paprika’s nog kunnen redden, omdat ze heel langzaam water opnemen. Voor de rest is alles vernietigd. We moeten alles opruimen. Alles!” R.S. Chem plant zeven soorten groenten die in bulk worden geleverd aan hotels, restaurants en warungs. “Ik moet nu alle 180 klanten afzeggen. Ook de buitenlandse afnemers,” geeft Sital aan. “Dit, terwijl men praat over het belang van exporteren.”

groente2

Sital is negen jaar geleden begonnen met hydrophonisch telen. Volgens dit systeem groeien planten sneller, uniform, zijn zeer aromatisch en vergen weinig onderhoud. R.S. Chem heeft zich na een marktonderzoek, gericht op kaisoi, paksoi, sla, selderij, gomawiri, paprika en fijne klaroen. Een deel wordt lokaal in het groot verkocht en het ander deel geëxporteerd. Met de sabotage komt er een abrupt einde aan de productie. “Ik was groenten aan het leveren toen ik gebeld werd. De arbeiders gaven aan dat er iets mis was met de planten. We wisten eerst niet wat het was, totdat we het water onderzochten. Het water was groen gekleurd. Mijn ervaring leert dat het gramoxone is.”

groente3

 

De politie is ondertussen op de hoogte gesteld. Er zijn monsters meegenomen voor onderzoek. De vier arbeiders zijn net als Sital zichtbaar aangedaan. “Het is duidelijk dat dit geen ongelukje is. Dit is opzettelijk en doordacht gedaan. Ik weet niet wie dit ons aandoet,” zegt Sital. “Ik heb juist ervoor gezorgd dat het bedrijf niet zoveel ‘exposure’ kreeg, zodat we rustig ons werk konden doen. We liggen driehonderd meter van de hoofdweg. We vallen niet eens op.” Sital staat stil bij een rij van lege pvc buizen. “We wachten het politieonderzoek af. Ondertussen kunnen we niets anders doen dan opruimen en schoonmaken. We moeten helemaal opnieuw beginnen,” verzucht hij.

 

groente4

Groenteboer Ramesh Sital kijkt gelaten naar het opgeruimde gedeelte.

[van Starnieuws, 20 augustus 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter