blog | werkgroep caraïbische letteren

Grietjebie

door Marja Themen-Sliggers

Grietjebie is het verhaal van moeder vogel, een grietjebie, die op haar nest zit om haar tien eieren uit te broeden. Ze laat zich verleiden om van de heerlijke papaja’s te gaan eten. Het nest is dan even onbewaakt. Dat geeft sneki de kans om eieren te komen stelen. Dan zijn er nog maar negen…

Krishnadath Grietjebie

 

Even dacht ik dat we Agatha Christie zouden volgen, van tien naar negen, dan naar acht, enzovoort, maar nee, gelukkig is moeder grietjebie wel wijzer en ze laat de kersen, die er ook al zo lekker uitzien, voor wat ze zijn. Dan komen de eieren uit en heeft moeder het druk om alle kleine snavels te vullen. Wat een werk! Jonge vogels hebben altijd honger en zijn zeer veeleisend, dat horen we bij mij thuis ook als in de vele vogelnesten op het erf jonge vogels zitten. Ik kan weinig sympathie voor ze opbrengen; de hele dag dwingen ze de ouders om af en aan te vliegen en nog schreeuwen ze. De kinderen zien dat anders, zij worden nog vertederd door de kleintjes en vinden het een drama als een jonge vogel uit het nest valt en door hond of kat wordt verschalkt.
Moeder grietjebie geeft ook vliegles en gelukkig leren ze het allemaal snel, zonder ongelukken. En dan verlaten ze het nest en blijft moeder alleen achter, verdrietig en eenzaam, maar slechts voor korte tijd, dan komt haar vriendje en begint de hele cyclus opnieuw. Ze heeft nu geleerd dat ze geen moment haar aandacht kan laten verslappen, alle eieren moeten uitkomen.
Grietjebie is een schattig boekje van Ismene Krishnadath, eigenlijk een prentenboek, met prachtige illustraties van Raquel Yhap, heldere kleuren, beeldende platen en heel mooi vormgegeven, met korte tekstjes op lichtblauw gekleurde bladzijden.
Imene Krishnadath: Grietjebie, illustraties Raquel Yhap. Paramaribo: Publishing Services Suriname/ PubSeS, 2014. ISBN 978-99914-72-76-8

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter