blog | werkgroep caraïbische letteren

Gratis naar tentoonstelling Verzet tegen slavernij

AMSTERDAM – Op 1 juli is het Ketikoti, de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. In het Verzetsmuseum Amsterdam is een tentoonstelling over de eeuwenlange strijd van de afschaffing te zien. In het weekend voor 1 juli zijn er vrijkaarten beschikbaar.

Er was altijd al verzet tegen slavernij. Tot slaaf gemaakte mensen vluchtten en kwamen regelmatig in opstand. Dat gebeurde op de schepen waarmee zij ontvoerd werden en op de plantages en andere plekken waar zij moesten werken. Opstanden werden bloedig neergeslagen.

Onrechtvaardigheid

In Nederland kreeg slavernij lange tijd weinig aandacht. Het werd vooral verdedigd door bestuurders en de kerk. Maar tegen het einde van de 300 jaar durende periode van slavernij, begonnen sommige mensen in Nederland te protesteren. Ze werden geraakt door de opstanden van tot slaaf gemaakte mensen en zagen eindelijk de diepe onrechtvaardigheid van de slavernij.

Het Nationaal Slavernijmuseum in wording maakte samen met het Verzetsmuseum Amsterdam een tentoonstelling over verzet en protest tegen de trans-Atlantische slavernij. Het is de eerste ‘pop-uptentoonstelling’ van het Slavernijmuseum dat nog gebouwd moet worden.

Van alle tijden

“Verzet tegen onrecht is van alle tijden en van alle mensen. Dat is wat ons verbindt. Daarom past het Verzetsmuseum Amsterdam zo goed bij deze eerste tentoonstelling”, aldus Peggy Brandon, kwartiermaker Nationaal Slavernijmuseum.

Tot het Nationaal Slavernijmuseum de deuren opent, waarschijnlijk op het Java-eiland in het IJ, zullen door het hele land al tentoonstellingen te zien zijn. Onder meer in het Zeeuws Archief, Allard Pierson Museum, het Nationaal Archief in Den Haag en nu dus de eerste pop-up in Verzetsmuseum Amsterdam.

Aanmelden voor vrijkaarten

Er kan voor maximaal twee gratis kaarten worden aangemeld die zaterdag 29 of zondag 30 juni toegang geven tot de tentoonstelling en de rest van het museum. De tentoonstelling Verzet tegen slavernij loopt tot en met 11 augustus.

 Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter