blog | werkgroep caraïbische letteren

Grande Dame Theater ontvangt Woiski vs Woiski

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO – Het heeft even geduurd, maar op 5 juli gaat Woiski vs. Woiski in première in Theater Thalia. Ann Hermelijn van Anco Productions klinkt zelfs door de telefoon heel trots wanneer ze over het stuk vertelt. “Het is toptheater, met goede muziek en sterke spelers. Ik ben er vreselijk trots op dat ik met mijn Orkater en Bijlmer Parktheater dit stuk aan het Surinaams publiek kan laten zien”, zegt Hermelijn.

 

De acteurs Manoushka Zeegelaar-Breeveld, Mike Libanon en Michiel Blankwaardt spelen de hoofdrol in ‘Woiski vs. Woiski’. Foto: collectie Anco Productions

Ivan Tai-Apin, waarnemend directeur van Thalia, is zeer blij dat het stuk in Thalia te zien zal zijn. “De regisseur Geert Lageveen was een tijd terug in Suriname en ik heb hem en enkele van zijn collega’s een rondleiding gegeven door het toen nog in stijgers staande Thalia. Ze waren het erover eens dat als Woiski vs Woiski naar Suriname komt, het in Thalia op de planken moet”, zegt Tai-Apin. Het theater ademt op 5 juli de sfeer van een gezellige Amsterdamse nachtclub in de jaren dertig, met dans, zang en vrolijkheid. De levens van Max Woiski senior en junior staan centraal in de wervelende muzikale theatervoorstelling Woiski vs. Woiski, bekend van de hits ‘BB met R’ (Woiski Sr.) en ‘Rijst met Kouseband (Woiski Jr.)

In Woiski vs. Woiski wordt het verhaal verteld van de beroemde vader en zoon Woiski. De vader vertrekt naar Nederland in de jaren dertig en weet als entertainer het nachtleven in Amsterdam te veroveren met zijn spel op de flageolet, een piccoloachtige fluit. Wanneer de jazzmuziek die vooral door zwarte artiesten gespeeld wordt in opmars is, laat vader Woiski zijn zoon Wosiki jr. halen. Die wil vliegtuigbouwkunde studeren. Enthousiast, omdat hij denkt dat zijn tot dan toe altijd afwezige vader hem wil helpen zijn droom te realiseren, vertrekt hij naar Nederland. Al dansend en swingend gaat hij zijn teleurstelling tegemoet; hij moet zich schikken naar de rol die zijn vader voor hem heeft bepaald. De wensen van zijn hart geraken daardoor op de achtergrond en maken hem verbitterd.

Tai-Apin vindt het een absolute meerwaarde dat het theaterstuk over een Nederlander met Surinaamse roots die zo een muzikaal oeuvre heeft nagelaten in de grande dame van het theater in Suriname, madam Thalia te zien zal zijn. “Je kan in Nederland in schouwburgen van wel duizend man opreden, maar in Thalia treedt het team op in een schouwburg van 182 jaar. En dat voel je ook als je er optreedt”, zegt Tai-Apin van de schouwburg die op 1 juni haar deuren opende na enkele maanden gesloten te zijn vanwege een ingevallen dak. ‘Woiski vs. Woiski’ wordt een swingende muzikale voorstelling over een familiedrama, de levens en keuzes van muzikanten en het lot van emigranten prachtig neergezet door de acteurs Mike Libanon, Michiel Blankwaardt en Manoushka Zeegelaar-Breeveld. Het stuk speelt van 5 tot en met 7 juli.

 

[uit de Ware Tijd, 05/06/2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter