blog | werkgroep caraïbische letteren

Grace Schneiders-Howard, Elisabeth Temmes & Sophie Redmond in Nacht van de Geschiedenis

Op zaterdag 26 oktober organiseert het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis met bekende sprekers, debatten, lezingen en interviews. Thema dit jaar: ZIJ/HIJ.

Grace Schneiders-Howard

Vrouwen in de geschiedenis van de (voormalige) koloniën: voorbeelden en problemen | 22:50 – 23:00 uur

Door: Rosemarijn Hoefte, onderzoeker en hoogleraar Geschiedenis van Suriname
Grace Schneiders-Howard (1869-1968) was een activist en de eerste vrouwelijke politicus in Suriname. Maar wat weten wij eigenlijk over haar? Hoefte kwam haar voor het eerst tegen als oprichtster van een vakbond voor immigranten. In de Nederlandse archieven werd zij gekarakteriseerd als ‘gestoord’. Maar later onderzoek in de archieven van de Rockefeller Foundation leerde dat zij gezien werd als een ‘engel’. Dit intrigeerde Hoefte: duivel en engel. Verder onderzoek in Nederland, Suriname en de VS leverde meer contradicties op in het leven van Grace Schneiders-Howard. Hoe schrijf je een biografie van een ongrijpbare vrouw?

Vrouwen in de geschiedenis van de (voormalige) koloniën: voorbeelden en problemen | 23:00 – 23:10 uur

Door: Rosa de Jong, onderzoeker
De geschiedenis van Elisabeth Temmes (ca 1880 – na 1959) legt de vele factoren bloot van het mechanisme dat belangrijke vrouwen uit de geschiedenis doet verdwijnen. Temmes gaf vanaf de oprichting in 1937 leiding aan de ‘Surinaamse Sociaal Democratische Vrouwenbond’, een vakbond voor marktvrouwen. Ook daarna bleef zij politiek actief. Haar rol was groot genoeg om de Surinaamse Werknemers Moederbond ertoe te bewegen om Temmes vanaf 1950 in haar onderhoud te voorzien en haar te huldigen voor haar betrokkenheid bij de arbeiders van Suriname.

Sophie Redmond

Theater: De Suriname Monologen. Dr. Sophie Redmond | 22:35 – 22:55 uur

Gespeeld door: Dorothy Blokland, zang: Gerda Havertong, script: Ayden Carlo
‘Datra mi wan aksi wan sani’ is een monoloog over de eerste zwarte, vrouwelijke dokter van Suriname, Sophie Redmond (1907–1955). Deze koto dragende dokter gaf gratis consulten in haar praktijk thuis, op straat en in haar radioshow. Ze maakte Surinamers bewuster. Ook over politiek, waar ze eigenlijk zo’n hekel aan had. Maar ja, er verandert niks als je niet stemt. Met haar adviezen wilde ze Surinamers en vooral vrouwen empoweren en hen trots te laten zijn op hun cultuur en land. Toch leveren al haar projecten te weinig op, vindt dr. Redmond. Om fundamentele veranderingen teweeg te brengen, zal ze mee moeten doen met de machthebbers en de politieke spelletjes. Ze besluit zich verkiesbaar te stellen, met alle gevolgen van dien. De Nieuwe Kerk en Stichting Julius Leeft! bieden tijdens de Nacht een exclusieve voorvertoning van ‘De Suriname Monologen’ waarin het verhaal van Redmond centraal staat.

Klik hier voor het hele programma van de Nacht van de Geschiedenis

2 comments to “Grace Schneiders-Howard, Elisabeth Temmes & Sophie Redmond in Nacht van de Geschiedenis”

 • Beste,

  De Vrije Universiteit van Brussel is belast met het ontwikkelen van lesmateriaal leerjaar 7 en 8 voor Suriname. Heeft u een afbeelding in hoge resolutie van Grace Schneiders-Howard, die wij mogen gebruiken voor het lesmateriaal
  Bestaat de mogelijkheid als u toestemming verleend om een afbeelding van Grace Schneiders-Howard te mogen gebruiken voor het lesmateriaal van Geschiedenis Leerjaar 8.

  Groet,

  Rinesh Kowlesar

  • Helaas heb ik momenteel geen foto van Grace Schneiders-Howard (tijdens haar professionele leven) op hoge resolutie die gebuikt kan worden voor lesmateriaal.

   Ik ben wel benieuwd hoe Grace Schneiders in lesmateriaal verwerkt gaat worden, spannend!

   Met hartelijke groet,
   Rosemarijn Hoefte

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter