blog | werkgroep caraïbische letteren

Gouden zwemmedaille gloort voor Enith Brigitha na 45 jaar

Enith Brigitha hoopt dat ze, op 66-jarige leeftijd, alsnog de eerste olympisch zwemkampioene van kleur wordt. De nieuwe voorzitter van wereldzwembond Fina, Husain Al-Musallam, wil alle dubieuze DDR-titels uit de jaren zeventig en tachtig schrappen uit de recordboeken.

door Eline van Suchtelen

Enith Brigitha, 1972 / foto collectie Sallé-Brigitha

De nieuwe preses wil dat het zwemmen zijn dopingverleden onder ogen komt. Hij heeft beloofd een proces te starten voor zwemmers die zich bedrogen voelen door de medaillewinnaars uit de DDR, die in de jaren zeventig en tachtig oppermachtig waren omdat ze onderdeel waren van een staats gestuurd dopingprogramma. De Fina zou overwegen om de medailles ruim veertig jaar na dato alsnog uit te reiken aan de sporters die wel schoon op het startblok stonden.

Enith Brigitha bij het naar haar vernoemde zwembad in Curacao

Brigitha zou in dat geval met terugwerkende kracht olympisch kampioene op het koningsnummer zijn geworden op de Spelen van Montreal in 1976. Ze won in Canada brons op de 100 vrij, achter de oppermachtige Duitse zwemsters Kornelia Ender en Petra Priemer, die worden verdacht van dopinggebruik. ‘Mensen hebben mij jarenlang gevraagd waarom ik altijd tweede of derde werd. Ik was allang blij dat ik een medaille won. Toen de Muur viel, kwam het dopinggebruik naar buiten. Het heeft me lang gefrustreerd. Het was geen eerlijke strijd’, zegt Brigitha. Ze kreeg meteen een bericht van een oud-zwemster uit Engeland toen ze hoorde over het voornemen van de Fina. ‘Het is lang geleden, maar het leeft nog steeds onder de oud-sporters. Er zijn veel sporters gedupeerd in die tijd.’

Lees het artikel verder op de website van de Volkskrant, 3 november 2021.

Voor de monografie over Brigitha, zie:

on 03.11.2021 at 8:13
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter