blog | werkgroep caraïbische letteren

Gouden handel: roman over de slavernij

Cynthia Mc Leod. Foto © Nicolaas Porter

Op woensdag 21 november wordt het boek Gouden handel van Kees Uittenhout, roman over de slavernij, ten doop gehouden in Burgerzaal van het Stadhuis in Middelburg. Het eerste exemplaar ontvangt de Surinaamse schrijfster Cynthia Mc Leod. Tijdens de presentatie wordt opgetreden door de befaamde Surinaamse zangeres Denise Jannah onder begeleiding van Robby Alberga en voorgedragen door de Curaçaose actrice Izaira Kersten. Boekhandel De Drvkkery zal het boek verkopen.

Indien u de presentatie bij wilt wonen, laat dit ons ivm de beperkte beschikbare ruimte  voor 16 november weten, info@conserve.nl
Lucas Geluck woont met zijn ouders en zusje in een steeg aan de Middelburgse Dokhaven. Als op een nacht brand uitbreekt, verliest hij zijn familie. Scheepschirurgijn Van Spilberghen brengt hem naar een weeshuis met de belofte dat hij over drie jaar als zijn assistent mee mag op het schip Het Pleyzier.
Shala Bachogu leeft in een awi in Angola. Een Ashanti-overvalcommando sleept alle ouderen en jongelingen als slaven mee en laat de ‘nutteloze’ kinderen achter. Shala komt terecht op een missiepost, waar hij Lucas ontmoet. Als vrienden gaan ze op weg naar Suriname. Als vijanden komen ze er aan.
Dochter van een suikerplanter Mijntje Hadeweyn heeft een jonge slavin Amada als kindermeisje en de oude slaaf Bruno als vriend en verhalenverteller. De plantage bezit tachtig slaven en Mijntje
beschouwt dit als de gewoonste zaak van haar wereld. Als verpleegster in een veldhospitaal ontmoet ze Lucas.
Zo ontspint zich het verhaal waarin een beeld wordt geschetst van de rollen van Nederland, Curaçao en Suriname in de slavernij. In de drie verhaallijnen wordt deze periode in een geromantiseerde aanpak verbeeld, in haar rauwe koloniale wreedheid en met recht aan de tijdgeest en de historie.
Kees Uittenhout is volbloed Hollander. Het kan bijna niet anders of in zijn DNA zijn resten te vinden van voorvaderen die zich met slavenhandel of slavernij hebben beziggehouden. Odet Sleeswijk
heeft een Surinaamse vader en een Curaçaose moeder. Het kan haast niet anders of in haar DNA zijn resten te vinden van voorvaderen die als slaven op een MCC-schip naar ‘De Wilde Kust’ zijn getransporteerd. Vanuit dit gegeven is Gouden Handel geschreven; met Kees als schrijver en Odet als zijn muze.
Kees Uittenhout – Gouden handel – Roman over de slavernij, 500 pagina’s plm., ISBN 978 90 5429 339 2, uitgeverij Conserve, verkoopprijs € 24,99 De afbeelding op het omslag is afkomstig van de Gouden Koets waarmee koningin Beatrix haar intrede doet bij de Staten-Generaal.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter