blog | werkgroep caraïbische letteren

Goud voor donateurs Slavernijmonument

door Audry Wajwakana

Paramaribo – Donateurs die een financiële bijdrage leveren voor het Slavernij Monument ontvangen een gouden aandenken. Dit in de vorm van een Aurum dat door het Amerikaans bedrijf Valaurum Inc. wordt geproduceerd.
Dat maakte Winston Wirht, voorzitter van de Green Hearts Foundation (GHF) , gisteren tijdens een persconferentie bekend. “Bij elke donatie van SRD 50, 15 US dollar of 15 euro krijgt elke donateur als blijk van waardering een Aurum met daarop een beeltenis van het Slavernij Monument”, zegt Wirht. Dit aurum is gepatenteerd.
De Foundation heeft het initiatief genomen om te zorgen voor de financiering van dit project van de Stichting Nationaal Monument Slavernij Verleden omdat die de financiële middelen niet los kon krijgen. “Bij de introductie van het product Aurum tijdens de United Business Fair, hebben bedrijven en individuele personen zich middels intekening opgegeven een donatie te doen. “Hierdoor komen zij als blijk van waardering in aanmerking voor een Aurum”, zegt Wirht. De Aurum is een 24 karaats vliesdunne gouden plaat die een grootte heeft van een dollar biljet. Gulle donateurs die SRD 5.000, 1.500 US dollar of 1.500 euro of veelvouden daarvan geven, kunnen hun naam of logo op 100 Aurums of veelvouden daarvan gedrukt krijgen. “Zo kan eenieder zich verbonden voelen met het goede doel”, zegt Wirht.
Additionele kosten
De donatiecampagne van het project, dat totaal SRD 1.5 miljoen zal kosten, zal ook in Nederland gevoerd worden. Wirht zegt deze maand naar Nederland te vertrekken om deze campagne te lanceren in samenwerking met Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden.
“De prijsopgave van de kunstenaar Erwien de Vries komt neer op ongeveer 400.000 US dollar, maar er komt meer bijkijken voor de onthulling en dat was niet meegenomen”, verduidelijkt Wirth die op een groter bedrag mikt.
De additionele kosten van het project worden door zijn Foundation betaald. “De omgeving van het kunstwerk zal moeten worden verfraaid en ook de onthulling zal indrukwekkend moeten zijn”, belooft Wirht. De plek waarop de monument komt te staan, kan hij nog niet doorgeven maar hij hoopt dat wanneer officieel om toestemming gevraagd wordt, goedkeuring zal worden gegeven voor het William Kraanplein (Poelepantje). “Het gaat immers om een plek die historisch verbonden is met de Afro-Surinaamse groep.”
[uit de Ware Tijd, 04-04-2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter