blog | werkgroep caraïbische letteren

Goslar era komt na 70 jaar ten einde

door Donovan Mijnals

.
Paramaribo – De Goslar. Het gezonken schip is sinds de Tweede Wereldoorlog een bijna onlosmakelijk deel van de Surinamerivier. Maar aan die onafscheidelijkheid komt binnenkort een eind. Het schip dat tijdens de oorlog door zijn Duitse bemanning tot zinken werd gebracht, wordt binnenkort gelicht.

goslar

De Goslar, een Duits koopvaardijschip dat in 1940 tot zinken is gebracht in de Surinamerivier.

 

De jonge onderneming Sediba speelt daarin een cruciale rol, maar eigenlijk is dit grootse project het product van ‘toevalligheid’. Ben Toppin, de directeur van dat bedrijf maakte vier jaar geleden deel uit van een zakelijke delegatie die voor totaal andere doeleinden in Suriname was. Maar toevalligheid bestaat niet.

In de groep mensen was er ook een vertegenwoordiger van een productiemaatschappij, die producties maakt voor Discovery Channel en The National Geographic Explorer. “Op een gegeven moment was er een tour waarbij we hen een paar dingen van Suriname lieten zien. Op de Surinamerivier voeren we langs de Goslar en de delegatie wilde weten wat dat was.” Na het verhaal gehoord te hebben, was de man meteen verkocht, en toen hij terug was in de Verenigde Staten en hen daar over zijn ervaring vertelde, was zijn maatschappij dat ook.

Lees hier verder in de Ware Tijd, 14/12/2016

 

Lees hier over de ondergang van de Goslar.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter