blog | werkgroep caraïbische letteren

Google helps!

door Michiel van Kempen

Ik roep het in het oor van wie het maar horen wil: sinds het jaar 2000 zijn er meer prozaromans over Suriname verschenen dan in héél de literatuurgeschiedenis daarvóór. Ik kon dat ook wel bewijzen, maar dat was wel een omslachtig werkje van lijsten opstellen en turven. Google steekt nu een handje toe met een nieuw speeltje, de Books Ngram Viewer. Je kunt daar nu al 4 % van alle ooit gedrukte boeken mee doorzoeken op bepaalde zoektermen. Je kunt je nauwelijks een voorstelling maken hoeveel boeken dat zijn als die allemaal bij elkaar zouden staan. Vanzelfsprekend zijn nog lang niet alle talen in het corpus vertegenwoordigd en ligt het accent vooralsnog op Engelse teksten, maar je kunt ook al zoeken in Frans, Duits, Chinees, Hebreeuws, Russisch en Spaans. Wie wil weten hoe dat corpus tot stand kwam, vindt daarover hier informatie. Het corpus groeit natuurlijk nog met de dag en een dekking van 100 % zal wel nooit bereikt worden, al was het maar omdat ik dan dat ene dichtbundeltje waarvan ik wèl een exemplaar in de kast heb staan maar verder niemand, niet wil afstaan. Dat bundeltje wordt uiteraard zeer kostbaar voor de altijd gretige digitaliseerders, dat bundeltje is mijn pensioen.

Stel dat ik mijn stelling dat er tegen de millenniumwende hoe langer hoe meer boeken over Suriname zijn verschenen wil hard maken, dan tik ik het trefwoord ‘Suriname’ bij de Books Ngram Viewer in en verschijnt er deze grafiek:

En nu wil ik dat patroon vergelijken met de boeken die in 4 eeuwen over Curaçao zijn verschenen, en dan krijgen we:

Vooruit, nog een dan: ik maak een gecombineerde zoekvraag, periode 1800-2000, en met drie termen: slavery, abolition en freedom. Slavery = blauw; freedom = groen; abolition = rood. Dit is het resultaat:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter