blog | werkgroep caraïbische letteren

Giselle Ecury geeft Madurolezing

Op 5 mei organiseert het 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost in samenwerking met stichting ProFor, het Orion College Zuidoost en het Cultureel Educatief Centrum een bevrijdingslunch, bereid door leerlingen van het Orion College. Voorafgaand hieraan vindt de jaarlijkse Madurolezing plaats.

 

Giselle Ecury

De Madurolezing geeft aandacht aan verzetsstrijders uit de West, die tegen de stroom in moedige keuzes maakten en streden voor rechten en vrijheden zoals vastgelegd in de universele verklaring van de rechten van de mens. Dit jaar staat de Arubaanse verzetsheld Boy Ecury centraal.
Wie is deze verzetsheld? Een jongeman van nauwelijks 20 jaar, die zich actief inzette voor de vrijheid. Boy Ecury studeerde in Nederland tijdens Wereldoorlog-II en hij en zijn vrienden beschouwden de jodendeportaties als uiterste vorm van discriminatie en als het grootste onrecht dat zij zich konden indenken. In 1944 werd Boy door de Duitsers gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen. Ook vandaag de dag zijn uitsluiting, discriminatie en beperkte kansen als immigrant nog steeds actueel.
De Madurolezing wordt uitgesproken door Giselle Ecury. Ook de heer J.D.E. Yrausquin, gevolmachtigde minister van Aruba, zal spreken. Tijdens het evenement zullen Antilliaanse studenten in Nederland een debat voeren onder leiding van Tanja Fraai.
Leerlingen van de bassischool Samenspel exposeren vanaf 5 mei gedichten tegen de achtergrond van het portret van Boy Ecury.
Het evenement vindt plaats in het atrium van het CEC-gebouw. Inloop is om 11.30 uur. Het programma start om 12.00 uur en eindigt om 15.00 uur.

CEC-gebouw: Bijlmerdreef 1289, 1103 TV Amsterdam-Zuidoost, nabij Metro-station Ganzenhoef. Het is te bereiken met Metro 53, bus 41, en bus 66 en er is (betaalde) parkeergelegenheid.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter