Gij zijt blank en wij zijn zwart
Waarom ontvluchtten zo weinig slaven de plantages van Suriname, op zoek naar vrijheid? Wat waren de risico’s om te vluchten? Hoe komt het dat de slaven in de negentiende eeuw niet in staat waren de planters te overmeesteren, terwijl ze toch ruim in de meerderheid waren? En hoe komt het dat er zowel sprake was van hevig verzet als van uiterste gehoorzaamheid?
Een antwoord op deze vragen geeft wijlen dr. J.P. Siwpersad in Gij zijt blank en wij zijn zwart; Gedragspatronen in een slavenmaatschappij (Suriname, negentiende eeuw) . Deze omvangrijke studie biedt inzicht in verschillende aspecten van het gedrag van slaven die op de Surinaamse plantages Vossenburg (Commewijne), Catharina Sophia (Saramacca) en het grensdistrict Nickerie moesten werken. De auteur gaat onder meer in op trends in het slavengedrag, de aard en de omvang van de spanningen tussen de slaven en de meesters.
Gij zijt blank en wij zijn zwart is het tweede historische onderzoek van dr. Jozef Siwpersad. In 1979 promoveerde hij op zijn dissertatie De Nederlandse Regering en de Afschaffing van de Surinaamse slavernij (1833-1863) aan de Universiteit van Groningen. Na zijn promotie was hij vooral actief op het maatschappelijke en politieke vlak, zowel in Suriname als in Nederland.
265 pagina’s 145 x 207 mm ISBN 978-9090-2228-3-7 € 32,50