blog | werkgroep caraïbische letteren

Ghanese kastelen (1)

door Gerard Boon

Ghana ligt in West-Afrika, 6000 kilometer ten zuiden van ons. Het lijkt ver weg, maar Ghana en Nederland hebben tussen 1637 en 1872 veel met elkaar te maken gehad. Aan de kust van Ghana staan vele forten, kastelen en andere handelsposten, voor een deel in verval. Ze herinneren aan de aanwezigheid van Hollanders, Zeeuwen en andere Europeanen op deze kust. In deze handelsposten woonden handelaren, ambtenaren en militairen. We brachten er onder andere drank en wapens en haalden vooral goud en slaven. Aan de namen die de Europeanen aan deze kusten gaven valt goed af te lezen waar we voor kwamen: Goudkust, Ivoorkust en Slavenkust.

In 250 jaar werden meer dan 60 forten gebouwd, op een stuk kust van ongeveer 500 kilometer lang. Dat zijn er meer dan waar dan ook in Afrika. Holland bouwde ongeveer 20, een derde, van deze forten. Waarom werden er juist in Ghana zo veel gebouwd? Dat was in de eerste plaats omdat men er goud en andere winstgevende goederen vandaan haalde.

Verder bestond dit stuk van de West-Afrikaanse kust niet uit moerassen. Er waren rotsen die soms als een uitstekende kaap in zee staken. Deze rotsen waren erg geschikt om forten op te bouwen terwijl men bovendien bouwmateriaal in de omgeving kon vinden. Ten derde waren er natuurlijke havens, ondiepe beschutte baaien en inhammen met makkelijk bereikbare stranden. Op deze stranden ziet men nu nog de vissersboten met hun vangst binnenlopen.

Deze tekst is onderdeel van een onderwijsproject van Stichting Zewuse, voor lagere scholen in Amsterdam-Zuidoost.
Auteurs: L. Jager en Gerard Boon
Foto’s: L. Jager, Gerard Boon en Charles Osabutey Gabor

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter