blog | werkgroep caraïbische letteren

Gepolijste bijl en potscherven ontdekt in Brokopondo

Een gepolijste stenen bijl en potscherven zijn ontdekt tijdens werkzaamheden van Rosebel Gold Mines NV (RGM) nabij de Pikin Saramacca-concessie in het district Brokopondo. De vondst werd gedaan tijdens het opzetten van een mast. De archeologische vindplaats is door projectsupervisor, Steve Chin A Foeng, gemeld aan de leiding van de goudmaatschappij, waarna de werkzaamheden zijn stopgezet.

Deze gepolijste stenen bijl is ontdekt op een concessie van Rosebel Gold Mines in Brokopondo. (Foto: CDS)

De leiding van RGM heeft contact gemaakt met de Archeologische Dienst van het directoraat Cultuur. Volgens de Monumentenwet 2002 dienen archeologische vondsten gemeld te worden bij de Archeologische Dienst en de districtscommissaris. Tegen die achtergrond heeft de beleidsmedewerker van Cultuur tevens archeoloog Irene Meulenberg, een veldinspectie ondernomen naar de nieuwe vindplaats, meldt de Communicatiedienst Suriname. Bij de inspectie was eveneens aanwezig de districtscommissaris van het Boven-Surinamegebied, Walter Bojanski. 

De nieuwe vindplaats is niet ver van een grot waar in 2019 een andere archeologische vindplaats werd ontdekt. Momenteel worden de vondsten door de Archeologische Dienst onderzocht. Het is de intentie om in de toekomst zowel de reeds bekende archeologische vindplaats als de nieuwe vindplaats op te graven om zo meer informatie te verkrijgen over de geschiedenis van Suriname.

[van Starnieuws, 25 september 2021]

on 26.09.2021 at 10:15
Tags:

1 comment to “Gepolijste bijl en potscherven ontdekt in Brokopondo”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter