blog | werkgroep caraïbische letteren

Georgine Acton geeft vijfde Sophie Redmondlezing

Drs. Georgine Acton is de spreker van de vijfde Sophie Redmondlezing op zaterdag 25 maart 2017. Stichting Between The Lines/Radio Double7FM en Verenging Ons Suriname hebben het initiatief genomen om jaarlijks in het kader van Internationale Vrouwendag een lezing te organiseren met als thema ‘De Inspiratie Van Sophie Redmond’.

 

Sophie Redmond (1907-1955) was niet alleen één van de eerste zwarte vrouwelijke artsen in Suriname, maar zij was ook een idealist, voorlichter, schrijfster, actrice, politiek activiste.

In de laat-koloniale geschiedenis van Suriname is datra Sophie Redmond een voorvechtster geweest van vrouwenrechten, die heeft geschopt tegen allerlei zgn. heilige huisjes en vooroordelen die de emancipatie van Surinaamse vrouwen belemmerden.

Drs. Georgine Acton geboren in 1944 te Suriname, in het district Coronie, vertrok in1963 voor verdere studie naar Nederland. In 1992 sluit zij de officierenopleiding aan de Nederlandse politieacademie in Apeldoorn met succes af. In 2001 wordt Georgine Acton benoemd tot Commissaris van Politie in Nederland. Voor haar persoonlijke carrière is dit een mijlpaal, maar ook voor de geschiedenis van zwarte vrouwen bij de politie. Zij wordt de eerste en enige zwarte vrouwelijke politiecommissaris in Nederland en Europa.

In 1990 ontvangt zij de Emancipatieprijs van de gemeente Utrecht en in 2002 wordt zij geridderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Bij Koninklijk besluit wordt zij benoemd tot lid van het 4 en 5 mei comité. Als lid van het curatorium van de Anne Frankstichting, brengt zij de tentoonstelling van Anne Frank naar Suriname. In 2002 wordt zij benoemd tot de eerste voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernij en Erfenis (NINSEE)
Een bescheiden en zeer kundige vrouw die verschillende malen onderscheiden en gewaardeerd is zowel binnen het politieapparaat als daarbuiten. Ook na haar pensioen blijft Georgine Acton maatschappelijk betrokken onder andere als adviseur bij het ministerie van Justitie en Politie in Suriname.

Aanmelden via : info@double7fm.nl / info@veronsur.org
Tel. 06-41559112

1 comment to “Georgine Acton geeft vijfde Sophie Redmondlezing”

  • Geweldig om je weer te zien. Ben je eeuwig dankbaar voor dat je er was. Hou van je.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter