blog | werkgroep caraïbische letteren

Geologie en landschap van Suriname

Onlangs is verschenen Geologie en landschap van Suriname van Theo Wong, Salomon Kroonenberg, Pieter Augustinus. Het is het eerste Nederlandstalige boek dat in begrijpelijke termen voor een breed publiek uitlegt hoe de ondergrond, het landschap en de delfstoffen van Suriname zijn ontstaan. De officiële presentatie in Suriname is op 13 december in het Guesthouse van de universiteit, eerste auteur Theo Wong zal er zijn.

 

Hoe is Suriname ontstaan? Wat is de oorsprong van haar gesteenten, haar landschappen, haar delfstoffen, haar landbouwgronden, haar kust? Waarom vinden we wel goud in Oost-Suriname maar niet in het westen? Waarom is de Voltzberg rond en de Brownsberg plat? Hoe ontstaan soela’s? Waar kan je bauxiet vinden, en waar olie, en waarom niet ergens anders? Hoe ontstaan witzandsavannes? Waarom verandert de kust zo snel?

Het zijn allemaal vragen die te maken hebben met de geologische ontstaanswijze van het land. Een geschiedenis die al twee miljard jaar geleden begon tijdens de Trans-Amazonische Gebergtevorming. Dit is het eerste Nederlandstalige boek dat in begrijpelijke termen voor een breed publiek uitlegt hoe de ondergrond, het landschap en de delfstoffen van Suriname zijn ontstaan.

Auteurs

Prof. Dr. Theo Wong, Prof. Dr. Pieter Augustinus en Prof. Dr. Salomon Kroonenberg hebben alle drie gedurende vele jaren geologisch onderzoek in Suriname gedaan en hun kennis neergelegd in talrijke specialistische publicaties.

Pers

“Wie vooral geïnteresseerd is in de winning van delfstoffen in het algemeen vindt in dit boek zeer goede informatie. Ontstaan en ontwikkeling van de kustvlakte zijn voor Nederlanders zeer interessant vanwege de overeenkomsten en verschillen met de Nederlandse kust. Een aanrader dus voor zowel Surinaamse als Nederlandse belangstellenden.”
Hans de Jong, Geografie nov/dec 2017

 

Geologie en landschap van Suriname
Uitgever: LM Publishers, Volendam
ISBN: 9789460224591
Taal: Nederlands
Bindwijze: gebonden
Pagina’s: ca. 176
Publicatiejaar: 2017
Prijs €24,50

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter