blog | werkgroep caraïbische letteren

Gentrificatie en grootkapitaal

Gentrificatie en nieuwbouwprojecten verdringen de lokale Curaçaose bevolking, terwijl de Nederlandse regering en het grootkapitaal investeringswinsten proberen weg te sluizen. Voor wie is het eiland eigenlijk nog? Quinsy Gario ging op verkenning bij een investeringsmeeting.

Muurschrift in Punda, Willemstad, Curaçao: Alle leiders liegen, met macht komt corruptie – ondertekend door AntiFa[scisten ?] © foto Aart G. Broek

“Mag ik mijn presentatie in het Nederlands doen of moet het in het Engels?” vraagt Rob van den Bergh, de coördinator van de VNO-NCW investeringsmissie naar Curaçao. Het is 21 augustus 2019 en we zijn in de Kamer van Koophandel en Nijverheid van Curaçao. De Kamer van Koophandel heeft recentelijk ingevoerd dat al hun openbare evenementen in het Engels gevoerd zullen worden. Zij denken waarschijnlijk dat het blijk geeft van een internationale oriëntering en proberen zich te manifesteren zoals minister president Mark Rutte het Koninkrijk der Nederlanden ziet: als de brug tussen Europa en Zuid-Amerika, en daarin speelt de ligging van de Nederlandse Antillen een belangrijke rol. Zo lang Antillianen maar daar blijven natuurlijk. Ook al heeft Van den Bergh een Engelse PowerPoint presentatie bij zich blijkt hij liever in zijn moedertaal te willen presenteren. Dat de Nederlandse taal voor de lokale bevolking alles behalve comfort oproept lijkt hem niet te deren. Dit terwijl hij de oprichter van CurConsult is, al 30 jaar op Curaçao woont en naar eigen zeggen betrokken is geweest bij meer dan 500 projecten op de Nederlandse Antillen. Kennis over de taalpolitiek op het eiland zou hij moeten hebben opgedaan in al zijn jaren hier.

Lees hier verder op de website Dipsaus, 6 oktober 2019.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter