blog | werkgroep caraïbische letteren

Geniale Anarchie in Curaçaos archief

door Klaas de Groot

Het Nationaal Archief van Curaçao heeft de originele typoscripten van Boeli van Leeuwens veelgelezen verhalenbundel Geniale Anarchie verkregen. Hans Vaders, de oud-hoofdredacteur van de Curaçaosche Courant, nu werkzaam bij het dagblad Amigoe, heeft de stukken aan het Nationaal Archief overgedragen. Ze liggen daar ter inzage voor het publiek.

Geniale anarchie

De bekende Curaçaose auteur van romans, verhalen, gedichten en een filmscenario Boeli van Leeuwen (1922-2007) schreef gedurende een jaar (1989) een wekelijkse column in de Curaçaosche Courant. Deze columns werden later, op één na, verzameld in het beroemd geworden boek Geniale Anarchie. De eerste druk verscheen in1990, de zevende druk kwam dit jaar uit bij uitgeverij In de Knipscheer te Haarlem. Hans Vaders was destijds de man die intensief met Van Leeuwen samenwerkte. De laatste kwam elke week met de getypte versie van zijn column en besprak die met de hoofdredacteur. Het creatieve proces van redigeren tussen auteur en hoofdredacteur is te zien op deze typoscripten. Ze tonen de aantekeningen in de marges, doorhalingen en bijvoegingen. Dit maakt deze stukken bijzonder waardevol, tot authentieke archiefstukken.

Het Nationaal Archief is trots deze collectie binnen gehaald te hebben. De collectie wordt ondergebracht in het Letterkundig Documentatie Centrum, in de collectie ‘Hans Vaders’.

Boeli van Leeuwen debuteerde als schrijver met de gedichtenbundel Tempels in Woestijnen (1947) , recent herdrukt, en de verhandeling De Mensenzoon (1947).
Voor zijn eerste roman De rots der struikeling kreeg hij in 1961 de Vijverbergprijs (nu Ferdinand Bordewijk prijs). Daarna verschenen nog de romans Een vreemdeling op aarde, De eerste Adam, Schilden van leem en Het teken van Jona. Het verhaal Een vader, een zoon uit 1978 wacht nog op een herdruk. Verspreide verhalen werden gelukkig wel herdrukt in de bundels De ruïne van een kathedraal en De taal van de aarde. In 2007 ontving Van Leeuwen op zijn 85ste verjaardag een oeuvregeld van het Nederlandse Fonds voor de Letteren. Dat werd feestelijk overhandigd in Fort Amsterdam, het onderkomen van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen.

Een groot deel van de literaire nalatenschap ligt sinds 2013 in het Letterkundig Museum in Den Haag ter bestudering. Met de overdracht van het materiaal van Hans Vaders is het onderzoek nog makkelijker geworden. De geïnteresseerden moeten er wel voor naar Curaçao. Maar waarschijnlijk zullen weinigen daar bezwaar tegen hebben.

(Zie ook: www.nationalarchives.an )

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter