blog | werkgroep caraïbische letteren

Genderongelijkheid Suriname erbarmelijkst van regio

Paramaribo – In de dinsdag uitgekomen Global Gender Gap Index 2014 van het World Economic Forum (WEF) wordt expliciet aangegeven dat Suriname van alle landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, als laagste in deze index genoteerd staat. “The lowest ranking country in the region-Suriname has closed a little over 65% of its gender gap”, staat opgetekend over onze plek 109 op de ranglijst van 142 landen. Bij de beoordeling van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, heeft het WEF een scala aan indicatoren in beschouwing genomen en Suriname scoort onder meer slecht op het vlak van economische participatie en kansen (115e plaats), waarbij onder meer blijkt dat mannen gemiddeld meer dan twee keer zoveel verdienen als vrouwen.

De positie van vrouwen op de arbeidsmarkt wordt sowieso als ondermaats beoordeeld als naar factoren gekeken wordt als gelijke beloning voor gelijke arbeid (plek 114), participatie op de arbeidsmarkt (plek 112) en geschat inkomen (plek 115). Wat het laatste betreft, wordt een schril contrast geregistreerd in de gemiddelde jaarinkomens van vrouwen (US$ 9700) en mannen (US$ 21.100) in Suriname.

In het rapport staat ons land tevens erg laag beoordeeld, met betrekking tot de positie van vrouwen in de politiek (plaats 131), en dan met name het percentage vrouwen in het parlement (110e plaats) en op ministersposten (plek 129). In dit verband hekelde assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons recentelijk nog de dramatische daling van 25% naar minder dan 10% vrouwen in DNA.

Uit het rapport blijkt bovendien dat op het vlak van de participatiegraad van vrouwen in het onderwijs ons land daarentegen zeer goed scoort en het meisjes/- jongens ratio valt steevast in de balans van de meisjes uit voor zowel primair, secundair als tertiair onderwijs. Vermeldenswaard is ten slotte dat ons land met meerdere naties de eerste plaats inneemt voor wat betreft ‘Closing the gender gap in health and survival’.

In 2007 ging het nog de goede kant op met de gendergelijkheid in ons land gezien de 56e plek die toen werd ingenomen, maar sindsdien is het bergafwaarts gegaan, getuige de veel lagere rangschikkingen in met name 2010 (102), 2011 (104) en 2012 (107) en 2013 (110).

[van nospang.com, woensdag 29 oktober 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter