blog | werkgroep caraïbische letteren

Gemeente Almere akkoord met standbeeld Enith Brigitha in Lumièrepark

Het standbeeld van zwematlete Enith Brigitha komt in het Lumièrepark te staan. Dat zegt initiatiefnemer Mo Hersi. “De plek is nog niet tot op de vierkante meter nauwkeurig bepaald maar het komt ergens in dat park te staan.” De gemeente Almere is akkoord met de plaatsing.

Hersi is al langer bezig om de tweevoudig olympisch kampioene Enith Brigitha te eren met een standbeeld. Via crowdfunding en subsidies wist Hersi 42.000 euro op te halen. Beeldhouwer Patrick Mezas heeft het beeld inmiddels gemaakt. “Ik heb Enith Brigitha zelf op de hoogte gesteld van het nieuws dat het beeld in het park gaat komen. En ze is er erg blij mee”, zegt Hersi.

De Almeerse Enith Brigitha won in 1976 tijdens de Olympische Spelen in Montreal twee bronzen medailles. Ze is daarmee de eerste vrouw van kleur die een olympische zwemmedaille won. Jaren later werd bekend dat de twee Oost-Duitse atletes die toen zilver en goud wonnen doping hadden gebruikt. “Brigitha heeft toen eigenlijk goud gewonnen”, zegt Hersi. Hij vindt het geen belemmering om een standbeeld te realiseren van een persoon die nog in leven is. “Dat is hier niet gebruikelijk maar op veel andere plekken in de wereld is dat heel gewoon.”

Dat het standbeeld van Brigitha in het Lumièrepark komt, staat nog niet helemaal vast. “De gemeente is nog bezig met het regelen van alle vergunningen. Het zou kunnen dat iemand nog protest aantekent maar ik kan me niet voorstellen waarom iemand hier tegen zou willen zijn.” Hersi hoopt het standbeeld in september te kunnen presenteren.

[van 1Almere, 10 mei 2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter