blog | werkgroep caraïbische letteren

Geïsoleerde Amazone-stam maakt voor het eerst contact met buitenwereld

door Astrid Snoeys

Een inheemse stam heeft in het Braziliaanse Amazonewoud voor het eerst contact gemaakt met de buitenwereld. Ze zouden op de vlucht zijn voor illegale boskappers. Dat schrijft de wetenschapswebsite Live Science.

Amazonestam2

Een andere inheemse stam werd in 2008 voor het eerst gefotografeerd aan de Braziliaans-Peruviaanse grens. In 2011 kwamen er berichten dat het gebied geteisterd werd door drugssmokkelaars en illegale boskappers. Foto © photo news.

 

Het volk, dat dicht bij de grens met Peru leefde, benaderde een groep indianen, die in hun buurt gevestigd zijn. Volgens de organisatie Survival International lopen de geïsoleerde stammen gevaar op ziekte en geweld, nu ze verplicht worden een nieuw territorium aan te boren.

Verontrustend
“Er moet wat ernstigs gebeurd zijn”, zegt José Carlos Meirelles, een voormalige medewerker van het Brazilian Indian Affairs Department (FUNAI), in een persbericht. “Het is niet normaal dat zo’n grote groep geïsoleerde indianen nu contact zoekt met de buitenwereld. Dat is een volledig nieuwe en verontrustende ontwikkeling, en momenteel hebben we er geen idee van wat die veroorzaakt heeft.”

Volgens Survival International werden tientallen inheemse indianen onlangs gespot in de buurt van het basiskamp van Ashaninka-indianen in Brazilië, langs de Envira-rivier. De kwetsbare groep zou volgens een rapport van 29 juni contact gemaakt hebben met de Ashaninka-indianen.

Leden van de organisatie menen dat de geïsoleerde indianen uit Peru afkomstig zijn en onlangs de grens met Brazilië hebben overgestoken. Ze zouden op de vlucht zijn voor drugssmokkelaars en illegale boskappers, die onlangs in hun territorium begonnen te werken, aldus medewerkster Fiona Watson aan Live Science.

Dodelijk
Deze ontwikkelingen zouden wel eens een dodelijke afloop kunnen hebben, meent Survival International. De vluchtende groep loopt het risico gewelddadige confrontaties te hebben of blootgesteld te worden aan ziektes waar ze geen immuniteit tegen ontwikkeld hebben, zoals griep en malaria.
“Ik ben afkomstig uit hetzelfde gebied”, getuigt Nixiwaka Yawanawá, een indiaan uit de Braziliaanse staat Acre. “Het is erg verontrustend dat mijn verwanten het risico lopen uit te sterven. Het getuigt van het onrecht dat we vandaag de dag meemaken.”

 

[van demorgen.be, 08/07/14, 09u10 − Bron: Live Science]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter