blog | werkgroep caraïbische letteren

Geheimen van het tuinhuis

Rihana Jamaludin

Op 13 juli verschijnt mijn nieuwe historische roman, Geheimen van het tuinhuis, geschreven voor jongeren, maar ook goed door ouderen te lezen.
Het verhaal speelt zich af in Suriname in 1870.

Twee meisjes en een jongen werken in een oud tuinhuis in Commewijne aan een uitvinding. In de achtergrond zien we dat er in Suriname op dat moment allerlei veranderingen plaatsvinden sinds de slavernij is afgeschaft.
De technische vooruitgang aan het eind van de 19e eeuw, zet ook in Suriname in.
Er is onwennigheid over de nieuwe burgerrechten van de voormalige slaafgemaakten die nu vrije burgers zijn. Maar ook vrouwenrechten komen ter sprake.
De hoofdrol is voor één van de meisjes weggelegd. Alexandra Belgrave komt in botsing met de school – haar opstandige gedrag (kritiek op het systeem van blanke dominantie) brengt haar in problemen met school en ouders.
Een andere belangrijke rol is voor Ernst Martzil (later bekend als Earnst Jan Matzeliger), die in Amerika een beroemd uitvinder werd.
Hij werd in Suriname in slavernij geboren. Het avontuur is fictie, Ernst is de enige historische figuur in het verhaal.
Daarnaast is er ook het verhaal van de eerste Indiërs in Suriname, nog vóór de komst van Lalla Rookh. Engeland was al eerder begonnen met de immigratie van Brits-Indiërs, en via de Engelse koloniën kwamen er al Indiase arbeiders in Suriname. En er kwamen ook wel Indiërs naar Suriname die geen arbeiders waren. In het verhaal raken de meisjes bevriend met een Indiase immigrant.
Geheimen van het Tuinhuis gaat niet alleen over de geheime uitvinding van Ernst, maar ook over de relatie tussen blanken en kleurlingen, en kleurlingen en zwarten. Over geheime agenda’s, wensen en ambities.

Rihana Jamaludin, Geheimen van het tuinhuis. 352 blz. Blossom Books, Paperback met flappen EU 18,99; Als e-book EU 9,99; verkrijgbaar bij de boekhandel

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter