Geheime dossiers van Rijswijkse moorden mogen worden ingezien
Vergismoorden
De advocaat van de nabestaanden van de onopgeloste moordaanslag op een amateurband in Rijswijk krijgt – 38 jaar na dato – inzage in geheime politiedossiers.
door Mirjam van Zuidam en Anna Korterink
Ruim 38 jaar na de onopgeloste moordaanslag op een band in Rijswijk, krijgen de advocaat van de nabestaanden en een overlevende inzage in het politiedossier. Dit heeft het Openbaar Ministerie onlangs bekendgemaakt.
In de nacht van 7 op 8 maart 1985 werden vijf leden van een band na een repetitieavond neergeschoten door twee mannen. Drie van hen kwamen om het leven, de andere twee overleefden de aanslag.
Uit onderzoek van NRC -podcast Het geheim van Rijswijk bleek dat de politie ervan uitging dat de bandleden niet het doelwit waren. De aanslag was gericht op de Bevrijdingsraad van Suriname – een verzetsgroep die was opgericht door Surinamers die naar Nederland waren gevlucht na de Decembermoorden van 8 december 1982 .
In november vorig jaar vroeg advocaat Liesbeth Zegveld namens drie nabestaanden en een overlevende bij de rechtbank in Den Haag om inzage in geheime dossierstukken van de politie en van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze wil achterhalen of genoeg is gedaan om de zaak op te lossen, of dat dat vanwege politieke belangen niet gebeurde. Het OM geeft nu gehoor aan dat verzoek: Zegveld krijgt inzage in het politiedossier, dat bestaat uit zestien archiefdozen. Het OM geeft toe dat dit waarschijnlijk nog niet volledig is.
Uit politiedocumenten die NRC al in handen heeft, blijken sterke vermoedens dat de opdracht voor de aanslag vanuit Suriname kwam en dat de daders na afloop daarheen zijn vertrokken. „Het zal vooral interessant zijn om te zien hoeveel lijntjes er naar Suriname zijn gelegd,” zegt Zegveld, „en hoe de politie verder is gaan rechercheren in Suriname.”
Het politiedossier vormt maar een deel van de door Zegveld opgevraagde stukken. Het politieke archief blijft vooralsnog gesloten.
[uit NRC, 30 maart 2023]