blog | werkgroep caraïbische letteren

Geen vervolging om Mein Kampf

De strafkamer van het gerechtshof Amsterdam heeft galeriehouder Michiel van Eyck, die het boek Mein Kampf van Adolf Hitler verkocht in zijn galerie in Amsterdam, ontslagen van alle rechtsvervolging.

 

Erstausgabe_von_Mein_Kampf-600x450

Eerste druk van Mein Kampf

Een veroordeling zou in strijd zijn met het recht van de verdachte op vrije meningsuiting, waar ook de verspreiding van boeken door verkoop in een winkel onder valt. De zaak begon toen het Federatief Joods Nederland (FJN) op 27 oktober 2013 aangifte deed tegen de galeriehouder. Het hof vindt dat het boek een belangrijke rol speelt in het maatschappelijk debat. Mein Kampf staat nog steeds symbool voor antisemitisme en voor de verschrikkingen die hebben geleid tot de Tweede Wereldoorlog toen miljoenen onschuldige (vooral Joodse) burgers zijn vermoord.

Een verbod op het recht op vrije meningsuiting moet daarom voldoen aan hoge eisen. Er moet sprake zijn van een dwingende maatschappelijke behoefte om een mening te verbieden. Het hof vindt in dit geval van belang dat de galeriehouder geen aanhanger is van het nazistische gedachtegoed. Hij verkoopt in zijn antiquariaat uitsluitend originele exemplaren uit de 30-er jaren aan belangstellenden voor historische exemplaren. Het hof heeft in deze beslissing ook meegewogen dat de tekst van het boek Mein Kampf in bibliotheken en op internet vrijelijk beschikbaar is en dat in binnen- en buitenland het debat wordt gevoerd over de al dan niet vrije verkoop en verspreiding van Mein Kampf.

[Van Boekennnieuws, geschreven door EPN op 01-02-2016.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter