blog | werkgroep caraïbische letteren

Geen uitreiking Prijs der Nederlandse Letteren voor schrijfster Astrid Roemer

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie heeft besloten de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan schrijfster Astrid Roemer niet door te laten gaan. Roemer krijgt de prijs wel, maar een uitreiking door de Belgische koning vindt het comité niet gepast.

mangrove - Aart G. Broek
mangrove – Aart G. Broek

“Wij nemen stellig afstand van de standpunten en uitspraken van mevrouw Roemer”, zegt het comité tegen Nieuwsuur. “Daarom hebben wij gezamenlijk besloten, in samenspraak met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds, dat wij het niet passend vinden om de prijsuitreiking door te laten gaan.”

Roemers uitspraken over de Decembermoorden uit 1982 vormen de aanleiding tot het besluit. Toenmalig legerleider Bouterse is door de krijgsraad veroordeeld voor de Decembermoorden. De zaak dient nog in hoger beroep.

Lees het artikel op de NOS-website, 10 augustus 2021.

In de Surinaamse krant De Ware Tijd reageerde Roemer gisteren op de ophef. Ze zei toen nog ervanuit te gaan dat de uitreiking doorgang zou vinden “ondanks de destructieve lobby van een aantal personen in Nederland en mogelijk in Suriname.” De auteur uitte harde kritiek op de nabestaanden van de Decembermoorden: “De nabestaandenlobby schijnt schrikbarend machtig te zijn. En wel zo dat zij denkt mij compleet te kunnen ruïneren”

Lees hier “Astrid Roemer: ‘Gelauwerd ben ik en blijf ik’”, De Ware Tijd, 9 augustus 2021; lees ook: “Wel prijs maar geen koninklijke uitreiking aan Astrid Roemer”, De Ware Tijd, 10 augustus 2021; voor de Twitter ‘dialoog’ van Roemer en Duurvoort, zie Tzum, 8 december 2021.


Astridh Roemer: Zojuist vernomen. FEESTELIJKE UITREIDING VAN DE PRIJS NEDERLANDSE LETTEREN AFGELAST. Een pak van mijn hart. BEDREIGINGEN gaan ver.
[…] het feest zou mijn gasten in “gevaar” kunnen brengen en ik wil dat ook niet. IK STA ACHTER AL MIJN KANTTEKENINGEN. Op Facebook en op TWITTER…
[…]
Erik Sporkslede: Zou me niet verbazen als die smeerlappen van een NSB Surinamers ook weten te verzieken dat de prijs niet wordt uitgekeerd.
[…]
Astridh Roemer: NIEMAND HEEFT HET OVER DE GEWELDDADIGE UITSPRAKEN EN KWALIFICATIES die zij mij naar het hoofd slingeren… WAT EEN GEDOE OM WAT GELD EN EEN FEESTJE BIJ EEN KONING❤️🏝️🤐
RIca AmorAstridh Roemer: maakt u zich niet druk. U heeft de prijs niet gekocht maar gewonnen. Het is al vanaf de onafhankelijkheid een smerig politiek spel die gespeeld word.
[…]
Astridh Roemer: IK BEN GELAUWERD EN IK BLIJF GELAUWERD. EN ik werk door…
[…]
Astridh Roemer: Neen. Het zijn gewelddadige uitspraken als… protestacties tijdens uitreikingsfeest EN BLAAM VOOR IEDER AANWEZIG OP MIJN FEESTJE… Ben blij dat die ellende niet meer ligt in het verschiet… 🌷
[…]
John Misidjan: Een Surinamer die haar best doet om het beste te zijn in haar vakgebied is een voorbeeld voor elke Surinamer. Daar veranderd een mening niks aan. De prijs is komt u toe vanwege uw ijver en uw werk. Proficiat. U bent een schrijfster en uw taak is mensen aan het denken zetten. Surinamers/Nederlanders maken zichzelf belachelijk om een brief te schrijven naar een of andere koning. U bent een Dya Dya Sranang Oema!!! Nogmaals proficiat!!
[…]
Astridh Roemer. […] Een auteur als ik mag zich publiekelijk bemoeien met het dekolonisatieproces in haar geboorteland. IK WACHT OP DE BEULEN…
[…]
Cobussen Peetje: Nooit prijzen toekennen op basis van afkomsten ipv verdiensten.U verdient deze prijs totaal niet!Zeker al om uw grofgebekte reacties op Social media! Gelukkig woont u ver weg in de rimboe van het corrupte Suriname.

Ontleend aan de Facebookpagina van Astridh Roemer, 10-11 augustus 2021.

Tulpen – symbool van dekolonisering / foto Aart G. Broek


Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter