blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Geen Liefde Zonder Vrijheid / Uw Koninkrijk Kwame

In aanloop naar de slotavond van de viering van 200 jaar Koninkrijk is op zondagmiddag 20 september om 15.00 uur in de Stadsschouwburg Amsterdam de muzikale voorstelling Geen Liefde Zonder Vrijheid te zien, in combinatie met de satirische revue Uw Koninkrijk Kwame. Beide voorstellingen worden gemaakt en gespeeld door o.a. Izaline Calister, muziektheatergezelschap Het Volksoperahuis en Jörgen Raymann.

 

geen liefde zonder vrijheid2

Scènefoto met Izaline Calister. Foto © Jochem Jurgens.

Geen Liefde Zonder Vrijheid / Uw Koninkrijk Kwame is ontstaan op verzoek van de Nederlandse ambassadeur in Suriname, om met de voorstelling stil te staan bij 200 jaar koninkrijksrelaties. Geen Liefde Zonder Vrijheid / Uw Koninkrijk Kwame heeft de afgelopen maand voor in totaal 1600 mensen in Paramaribo gespeeld en zal nu eenmalig in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien zijn.

De Ware Tijd over Geen Liefde Zonder Vrijheid/ Uw Koninkrijk Kwame, augustus 2015
“Geen Liefde Zonder Vrijheid is een theatraal pareltje dat schitterde in Thalia afgelopen weekend.” “Jörgen Raymann speelt op een indrukwekkende manier de rol van de verhalenverteller.” “De muzikale begeleiding maakt het stuk helemaal af. De warme en robuuste stemmen van Raymann en Scholten sluiten harmonieus aan bij het gepassioneerde geluid van Izaline Calister.”

 

geen liefde zonder vrijheid3

Scènefoto met Jörgen Raymann. Foto © Jochem Jurgens.

Geen Liefde Zonder Vrijheid was in 2013 een hit op het rondreizende festival De Parade. De voorstelling wordt ook nu weer gespeeld en gezongen door Izaline Calister, Kees Scholten van het Volksoperahuis en Jörgen Raymann, begeleid door een band van strijkers en percussionisten. Geen Liefde Zonder Vrijheid verhaalt over Mosa Nena, het mooiste slavenmeisje van een Nederlandse plantage op Curaçao. Sinds jaar en dag is ze de lieveling en minnares van de plantagebaas. Totdat ze de nieuwe slaaf Buchi Fil (Jörgen Raymann) ontmoet: een grote indrukwekkende man die ondanks zweepslagen weigert om te buigen voor zijn eigenaar. Als de hartstocht tussen hen opbloeit, heeft dit voor iedereen dramatische consequenties. Geen Liefde Zonder Vrijheid is gebaseerd op De Ballade van Buchi Fil, een beroemd gedicht van de Curaçaose schrijver Pierre Lauffer (1920-1981) dat een belangrijke plek inneemt in de Antilliaanse cultuur.

Na de pauze brengt hetzelfde ensemble een tweede voorstelling, getiteld Uw Koninkrijk Kwame: een satirische revue met veel muziek, die de actuele relatie tussen Suriname, Curaçao en Nederland op een zeer humoristische manier op de hak neemt. Uw Koninkrijk Kwame toont drie mensen die een reis willen maken, maar waar gaat deze in hemelsnaam naartoe? Laagland (Kees Scholten, Nederland), Tante Es (Jörgen Raymann, Suriname) en CC (Izaline Calister, Curaçao) moeten een keuze maken: welke kant gaan zij samen op? Oud zeer komt boven en het blijkt maar niet mogelijk om een beslissing te nemen.

 

geen liefde zonder vrijheid

De trailer van de voorstelling kunt u hier bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=s2ZV8AKB-rU.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter