blog | werkgroep caraïbische letteren

Geen leuke ervaring

door Hariëtte Mingoen

Vandaag deden wij boodschappen bij een van de vele supermarkten op Tamanredjo. Terwijl ik in de schappen keek, hoorde ik een vrouw gillen. ‘Eeh snesi pe ding badzeep de?’ klonk het heel luid. Ik keek op en zag een gangpad verder vanwaar ik stond een Javaanse vrouw. Ze was duidelijk een moslima, gekleed in lang gewaad en hoofddoek.

Suriname, moskee (Masjid Anwaare Aqsa) in het district Commewijne. Foto © Michiel van Kempen

 

Niet een alledaagse verschijning, dacht ik zo. Ik waande me even in Indonesie of Maleisie. Omdat ze geen antwoord kreeg, gilde ze nogmaals hetzelfde. Omdat ik vanaf mijn plek kon zien waar de badzepen stonden, wenkte ik haar en liet haar weten waar ze stonden. Ze zei ‘ dank je wel hoor. Ik heb ze niet gezien’. Wat mij stoorde was de toon en de manier waarop ze de winkelier aansprak. Het was ongepast en onbeleefd omdat ik weet dat de nieuwe Chinezen, en zeker deze, bij wie wij graag boodschappen doen, erg beleefd en rustig zijn. Ze spreken zelfs aardig Javaans en begroeten hun klanten vriendelijk. De toonzetting van deze Javaanse vrouw viel mij erg in negatieve zin op.

Ze bleek niet alleen te zijn. Bij de kassa stond een andere vrouw, aan de kleding te zien ook een moslima, die bij haar hoorde en ze konden maar niet afrekenen omdat de gillende mevrouw klaarblijkelijk niet klaar was en steeds van de kassa naar de schappen liep om wat te halen. Niet alleen haar onbeleefdheid, maar ook haar winkelgedrag was een doorn in het oog van de overige klanten die in de rij stonden. Maar de Chinees bleef stoicijns voor zich uitkijken en zijn werk doen. Hoe lang nog? Ik mag hopen dat dit niet exemplarisch is voor de wijze waarop men in de praktijk van alledag omgaat met de Chinese nieuwkomers. Een trieste vertoning. De toonzetting klonk erg onaardig en ‘Omoe Snesi’ zou al veel beter hebben geklonken. Dat het van een Javaanse kwam, was een extra nare gewaarwording. Want was het niet zo dat onze voorouders het niet prettig vonden om aangesproken te worden met ‘Jampanesi’ en wat aan onaardigheden werd gezegd? Zijn wij dat vergeten?

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter