blog | werkgroep caraïbische letteren

Geen Gouden Kalf voor Hoe duur was de suiker

door Stuart Rahan
Utrecht – De verfilmde roman Hoe duur was de suiker van regisseur Jean van de Velde heeft geen Gouden Kalf gewonnen op de laatste avond van het Nederlands Film Festival 2014. Het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs ging vrijdag naar de natuurfilm De nieuwe wildernis. Naast genoemde films had ook de romantische komedie Soof’een nominatie.

Gouden Kalf_Detailfoto

Foto: Stuart Rahan

De grote winnaar van de avond werd de film Aanmodderfakker die er met drie Gouden Kalveren vandoor ging. De film van regisseur Michiel ten Horn won in de categorie Beste Film, Beste Scenario en Beste Acteur. De rol van beste acteur ging naar hoofdrolspeler Gijs Naber. De jonge Abbey Hoes (20) kreeg de prijs voor Beste Actrice.

De avond werd door verschillende acteurs en actrices aan elkaar gepraat. Amerika-deskundige Maarten van Rossem bracht een ode aan de vermoorde filmmaker en criticus Theo van Gogh, die op 2 november 2004 werd vermoord door de radicale moslim Mohamed Bouyeri. Bouyeri werd tot levenslang veroordeeld. Actrice Katja Schuurman maakte van de gelegenheid gebruik op te roepen tot heropening van de zaak.

katja schuurman

Katja Schuurman wil heropening van de zaak-Van Gogh

Sinds enkele weken is er een discussie dat de moordenaar niet alleen zou hebben gehandeld. Volgens vrienden van Theo van Gogh hebben het Nederlandse Openbaar Ministerie en met name de Nederlandse inlichtingendienst feiten achtergehouden. Ook in de Tweede Kamer zal een debat gevoerd worden. De regering Mark Rutte stelt zich op het standpunt dat de rechter al een oordeel geveld heeft en er verder dus van heropening geen sprake kan zijn.

[uit de Ware Tijd, 03/10/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter