blog | werkgroep caraïbische letteren

Gedachtegoed Clark Accord eye-opener voor jongeren

De Clark Accord Foundation markeert ook dit jaar weer een belangrijke periode van 6 maart tot en met 11 mei 2018. Op 6 maart is het de geboortedag van Clark Accord (1961) en op 11 mei 2011 zijn sterfdag. Met zijn debuutroman, De koningin van Paramaribo, kreeg hij nationaal en internationaal grote bekendheid.

 

Clark Accord. Portret door Nicolaas Porter

De Clark Accord Foundation Suriname (CAFS) houdt het gedachtegoed van de schrijver Clark Accord in stand. Accord stimuleerde vooral jongeren om hun talent te tonen en continu te werken aan bewustwording.

Zo stelt CAFS zich onder andere ten doel om jongeren bewust te maken door middel van verschillende activiteiten zoals de Sori Yu Talenti schrijfwedstrijd en het geven van presentaties op scholen. Ook blijft de Foundation de literaire erfenis van Clark promoten.

Hij schreef in zijn korte leven de navolgende titels: De koningin van Paramaribo (roman, 1999), De koningin van Paramaribo. De gevallen vrouw bestaat niet (theatermonoloog, 2000), Met eigen ogen (co-auteur Nina Jurna) (2003), Tussen Apoera en Oreala, een liefdesgeschiedenis in het tropisch regenwoud (2005), Shirley in Allochtonie (columns, 2005), ingo (roman, 2007), De koingin van Paramaribo (muziektheatervoorstelling in samenwerking met Anousha Nzume (2010), “Una casa particular” in Voor mij ben je hier, verhalen van de jongste generatie Surinaamse schrijvers, samengesteld en geredigeerd door Michiel van Kempen. Meulenhoff, Amsterdam 2010, pp.75-85 (verhaal), Plantage d’Amour (roman, oktober 2011, postuum).

De CAFS presenteert dit jaar een 3-tal van zijn boeken. Zoals de scholierenvoorstelling voor VOJ-en VOS-scholen, de Clark Accord-ezing en de presentatie van de tweede verhalenbundel van de Sori yu Talenti schrijfwedstrijd.

CAFS start op 15 maart met een spetterende en dramatische scholenvoorstelling, die is voortgekomen uit de bewerking van een passage uit De koningin van Paramaribo. Daarin wordt de gevangenneming van de prostituee Maxi Linder, in het interneringskamp te Katwijk (Commewijne), belicht.

De voorstellingen zijn bestemd voor de VOJ en VOS scholen van de districten Commewijne en Marowijne. Het neusje van de zalm is, dat de scholen zelf acteurs voordragen. Tevens ontvangen de leerlingen van de 3e en de 4e klas een lesbrief. De scholenvoorstelling draagt bij tot educatie met betrekking tot het thema: vrouwenrechten en veilige seks.

[van GFC Nieuws, zonder datum.]

on 03.03.2018 at 12:17
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter