blog | werkgroep caraïbische letteren

Gauguin op Martinique: ‘Het is hier het paradijs’

door Nienke Denekamp

In 1887 vertrokken de vrienden Paul Gauguin en Charles Laval naar Martinique op zoek naar inspiratie. Die reis wordt beschreven in De Grote Gauguin Atlas, die vrijdag uitkomt, bij de Gauguin-expositie in het Van Gogh Museum. Een voorpublicatie.

Gauguins schilderij ‘De Mangobomen’ , gemaakt op Martinique in 1887. Te zien in Van Gogh Museum, pagina’s uit Gauguin Atlas.

‘Saint-Pierre was in 1887 de vreemdste en tegelijk de mooiste stad van West-Indie,’ schreef de Grieks-Ierse journalist en wereldburger Lafcadio Hearn. Hij woonde op Martinique toen Gauguin er ook verbleef en het is goed mogelijk dat ze elkaar hebben ontmoet. Hearn gaf een mooie beschrijving van hoe de reiziger aan de reling van zijn schip Saint-Pierre zag opdoemen en hij keek daarbij niet op een bijvoeglijk naamwoord meer of minder. Het was alsof de stad vanuit het vlammende groen en de paarsige schaduwen van de – in die tijd – stille vulkaan Pelee naar de kustlijn was gegleden. Het geel van de huizen, de daken met rode dakpannen en het wit van de torens van de kathedraal staken fel af tegen het blauw van de tropische lucht, schreef Hearn.

Lees hier verder op de NRC-website, 17 oktober 2018.

 

 

 

 

 

 

on 18.10.2018 at 15:38
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter