blog | werkgroep caraïbische letteren

Frank Martinus Arion krijgt biografie

Frank Martinus Arion (1936-2015), één van de belangrijkste Antilliaanse auteurs naast Boeli van Leeuwen en Tipp Marugg, krijgt een biografie. Deze Curaçaose schrijver werd in 1973 op slag bekend met zijn boek Dubbelspel, dat enkele jaren geleden ook werd verfilmd. Biografe Mineke de Vries plaatst Arion als hoofdpersoon in de veranderende samenlevingen van zowel Curaçao als Nederland en vervlecht in zijn levensverhaal een groot aantal historische gebeurtenissen.

Frank Martinus Arion. Foto © Michiel van Kempen

Zo groeiden Arions grootouders op net na de afschaffing van de slavernij, zijn ouders tijdens de bloeitijd van de Shell, en ondervond hijzelf de dominantie van de katholieke missie op het eiland. Daarnaast beschrijft zij bijvoorbeeld De Tweede Wereldoorlog op Curaçao, de weg naar de onafhankelijkheid van het eiland naar 10-10-10, maar geeft zij ook een inkijkje in het studentenleven in de jaren 50 in Leiden en Arions tijd in Suriname net na de onafhankelijkheid aldaar.

Inzet voor eigen cultuur
Al die momenten van onafhankelijkheid, opstand en verzelfstandiging in de geschiedenis tekenden het leven van Arion en lopen parallel met zijn eigen zoektocht naar onafhankelijkheid – de rode draad in zijn leven. Mineke Vries verrijkt die historie met veel persoonlijke verhalen van mensen die Arion goed gekend hebben. Daarnaast interviewde zij toonaangevende wetenschappers, politici en beleidsmakers op Curaçao en in Nederland. Zo ontstaat een intrigerend beeld van de soms complexe verhouding van Arion met zowel de Curaçaose als de Nederlandse samenleving, en biedt zij tevens inzicht in de niet zelden lastige verhouding tussen de landen. Ook de grote inzet van Arion voor zijn eiland, zijn cultuur en zijn taal (hij richtte zijn eigen Papiamentstalige school op), die hem voor- en tegenstanders opleverde, krijgt een plek in zijn biografie.

Journalistieke achtergrond
Mineke de Vries was jarenlang als journalist verbonden aan de Curaçaose kranten het Antilliaans Dagblad en de Amigoe, waarvoor zij met name achtergrondartikelen schreef. Later werden deze gebundeld in twee uitgaven, Over Curaçao gesproken en Met de zon in de rug. Van deze laatste nam toenmalig minister Ronald Plasterk van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties in 2014 het eerste exemplaar in ontvangst. “Onderwerpen waar ik als journalist mee bezig ben geweest, de mensen die ik daarvoor gesproken heb, raakten aan diverse onderwerpen en vraagstukken die samenkomen in het leven en werk van Arion.’’

Mineke de Vries werkt aan de biografie met persoonlijke ondersteuning van de familie en inhoudelijk overleg heeft zij met Bert Paasman, emeritus hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Cultuur- en Literatuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. De biografie komt tot stand dankzij een subsidie van het Jaap Hartenfonds.

Meer dan honderd mensen zijn inmiddels geïnterviewd, maar diegene die nog niet is benaderd en belangrijke informatie over Frank Martinus Arion heeft, kan zich melden via minekedevries@hotmail.com.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter