blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Fra Fra Sound naar Brazilië

door Stuart Rahan

“We zijn gasten van ver over de oceaan maar in feite zijn wij gewoon buren. De reis had net zo goed over land gemaakt kunnen worden”, zegt Vincent Henar, bandleider van de Nederlandse kaseko/jazzformatie Fra Fra Sound. De band is van 19 juni tot 2 juli te gast in Brazilië tijdens het Cidadania Cultural Festival 2011 op uitnodiging van het Instituto Plataforma Brasil Hollanda.

Dit staat in het kader van het ‘Braziliëjaar’ in Nederland. “We hebben een verhaal te vertellen en hopen dat het aanslaat”, reageert Henar enthousiast op deze uitnodiging.

Het feit dan Henar Brazilië als buurland aanmerkt heeft alles te maken met de bezetting van Fra Fra Sound. Zes bandleden komen uit de buurlanden Suriname en Venezuela. “Met deze tour gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Bijna alle leden van de band zijn geboren in een buurland van Brazilië, toch is het voor ons allen de eerste keer dat we er gaan spelen. We kijken ernaar uit om samen te werken met het rijke muzikale talent en veel inspiratie en ideeën op te doen. We hopen dat deze tour leidt tot nieuwe muzikale vriendschappen en toekomstige samenwerking, die wij het publiek in Nederland kunnen laten horen.” De belangstelling voor de Braziliaanse muziek van de formatie gaat terug naar 1996, toen zij uitkwamen met het album Global Village Residence. Nu vijftien jaren later deze wens in vervulling gaat, is Henar ontzettend benieuwd naar hoe het gaat uitpakken. In dezelfde periode is de Nederlands-Surinaamse rapper Blaxtar (Kevin de Randamie) ook aanwezig op het festival en van de gelegenheid zal gebruik worden gemaakt om samen op het podium iets nieuws uit te proberen. “Ik heb geen verstand van hiphop in het Nederlands en ben benieuwd wat je bereikt bij het Braziliaanse publiek als je rapt in het Nederlands. Ik kan dat niet inschatten.” Na zijn eerste contacten met de organisatie is Henar verwonderd dat bijna niemand weet dat Suriname een buurland is van Brazilië terwijl het grappig is te constateren dat iedere Braziliaan weet waar Amsterdam ligt. “Zij vinden het dan ook vreemd dat er zwarte muzikanten uit Nederland komen”, roept hij verbaasd. Intussen hebben de Brazilianen gezien dat in het Nederlands voetbalelftal, dat er onlangs speelde, ook Surinaamse jongens spelen. Naast optredens tijdens het festival geeft de band ook workshops waarin wordt samengewerkt met jongeren en lokale musici op scholen, in gemeenschapscentra en bij culturele organisaties. Alle activiteiten vinden plaats in de twee regio’s Vale do Paraíba (Pindamonhangaba, Tremembé en Taubaté) en Baixada Santista (Cubatão en Santos).

[uit de Ware Tijd, 18/20 juni 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter