blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Fra Fra Sound is subsidie Fonds Podiumkunsten kwijt

door Tosca Sel

Het Nederlandse Fonds Podiumkunsten maakte woensdag bekend welke muziek,- dans,- en toneelgroepen nog subsidie krijgen. Door bezuinigingen zijn dat er veel minder dan voorheen. Van alle subsidieaanvragen is slechts veertig procent gehonoreerd. Ook de bekende Nederlands-Caribische muziekgroep Fra Fra Sound is haar subsidie kwijt.

Een deel van de blazerssectie van de Fra Fra Big Band
tijdens de Gentse Feesten , 20 juli 2012. Foto @ Johan Janssen

Vincent Henar, muzikaal leider van Fra Fra Sound, reageert op het nieuws: “Het gaat er niet voor zorgen dat we definitief moeten stoppen, maar het gaat voor ons allemaal wat minder worden. Deze bezuinigingen hebben niet alleen directe gevolgen voor gesubsidieerde gezelschappen, maar voor het hele cultuurbestel in Nederland. De festivals, clubs, schouwburgen en theaters moeten het met minder geld doen.”

Geen Rolling Stones

Zonder subsidiebijdrage zal Fra Fra Sound niet verdwijnen, maar wel minder zichtbaar worden. Het is een populaire band, maar niet op dezelfde schaal als bijvoorbeeld de ‘Rolling Stones’ die altijd voor uitverkochte stadions staan. Henar: “In Nederland spelen we ook wel eens in een buurtcentrum. Daar is weinig geld, maar mensen zijn wel enthousiast over de muziek.”

Aandacht luisterend publiek bij het optreden van de
Fra Fra Big Band tijdesn de Gentse feesten 2012. Foto @ Johan Janssen

Henar hoopt dat te kunnen blijven doen omdat hij het belangrijk vindt dat kunst toegankelijk is voor iedereen, maar zonder subsidie wordt dat moeilijk. Net als het ontwikkelen van een nieuwe sound of samenwerken met muzikanten uit het buitenland: “Wat wij doen is ook deel van het Caribische culturele erfgoed. Ons doel is niet om het te conserveren, maar om ermee te experimenteren.”

[RNW, 2 augustus 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter