blog | werkgroep caraïbische letteren

Foto’s Castro gemanipuleerd

Een van de bewerkte foto’s van Fidel Castro. Estudios Revolucion
Het Amerikaanse persbureau AP heeft enkele recente foto’s van Fidel Castro uit het archief gehaald omdat ze digitaal bewerkt zouden zijn. Volgens een woordvoerder is een gehoorapparaat van de Cubaanse oud-leider weggepoetst. De foto’s werden genomen tijdens een bezoek van de Ecuadoraanse president Correa aan Havana op 29 januari. De foto’s waren genomen door de zoon van Castro en verspreid door een Cubaans persbureau.
Twijfels
AP zegt dat de foto’s werden overgenomen van de Cubaanse fotograaf omdat er geen onafhankelijke journalisten waren toegelaten bij het bezoek. Castro (87) verschijnt nog maar zelden in het openbaar vanwege zijn broze gezondheid. Als dat gebeurt, houdt de Cubaanse overheid streng de regie over wat er gemeld wordt. Toen de afbeeldingen later extra werden gecontroleerd, ontstonden er twijfels. Nadat AP de originele foto’s had opgevraagd bij de zoon van Castro, bleek dat een dun draadje dat naar het oor van Fidel Castro leidde was weggewerkt. De fotograaf zegt dat hij niets wist van de manipulatie. De Cubaanse overheid heeft nog niet gereageerd.
Extra controle
Persbureau AP noemt de manipulatie een journalistieke doodzonde. “Onze foto’s moeten de werkelijkheid weergeven en er mag niks worden verwijderd of toegevoegd zijn.” AP gaat nu alle foto’s die zijn vrijgegeven door Cuba extra controleren. Het gaat om zo’n 150 afbeeldingen.
[van NOS.nl, 11 februari 2014]

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter