blog | werkgroep caraïbische letteren

Foto-expo ‘Olympische Spelen 2024’ siert hekwerk synagoge

De komende twee maanden kunnen voorbijgangers indrukken opdoen van de ‘Olympische Spelen 2024 in Parijs’ via de openlucht fototentoonstelling op de omheining van de Neveh Shalom synagoge aan de Keizerstraat. De expo is dinsdag gestart en omvat elf beelden die de diversiteit aan sporten tijdens de Spelen en markante Franse locaties toont. Van de Seine, paralympische atleten tot aan de stranden van Tahiti.

De expo is deel van de serie activiteiten op weg naar de opening van de Olympische Spelen op 26 juli 2024 in Parijs. De organisatie ligt bij de Franse Ambassade, Alliance Française van Suriname en het Surinaams Olympisch Comité (SOC). “Samen dragen wij de ware geest van het olympisme uit, in collectieve vriendschap, harmonie en vreugde”, zei secretaris-generaal Dennis Mac Donald van SOC bij de start.

De Olympische Spelen zijn altijd de belangrijkste gebeurtenis op de agenda van elk Nationaal Olympisch Comité. Het draait niet alleen om meedoen op het hoogste sportniveau of om gouden medailles winnen. De Olympische geest gaat ook over de idealen van het olympisme en de olympische waarden. Mac Donald: “Als zodanig zijn de Olympische Spelen ook een feest van vriendschap, van wederzijds respect, van sportiviteit, van leren van elkaar, van vrede, van het met elkaar vieren van het leven.”“Voor ons was deze locatie bijzonder relevant”, benadrukt Frankrijks ambassadeur Nicolas de Lacoste. De synagoge naast een moskee is “een symbool van samenleven, van tolerantie, van de eenheid in verscheidenheid die ten grondslag ligt aan de nationale identiteit van Suriname”. Voor de Fransen geen betere plek om de Olympische waarden van broederschap en vriendschap ten toon te stellen. Evenals de nieuwe waarden: gendergelijkheid en inclusiviteit en duurzaamheid.

De Joodse Gemeente Suriname is blij om gastheer te zijn van de fototentoonstelling. Penningmeester Jacques Reeder vertelt dat de Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam moskee en de Neveh Shalom synagoge sinds 1932 goede buren zijn. Niet het uiterlijke, wat voor ons staat, maar de innerlijke menselijke waarden: samenleven als naties en individuen zijn belangrijk, stelt Reeder. “Waarden die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant.”

Deze waarden en stabiele onderlinge liefdevolle relaties zijn in Suriname eerder regel dan uitzondering. Dit Surinaamse fundament ziet Reeder terug in Parijs 2024. Ongeacht origine, religies en grootte: er is voor iedereen een plek.Het SOC bereidt zich al voor op de Spelen. Het wil met de beste Surinaamse atleten meedoen. Voor Mac Donald lijkt het erop dat “we het doel van het creëren van één grote Olympische familie in Suriname al hebben bereikt”. Het SOC is verheugd met de expo en de locatie. “Dit is een geweldige manier om de olympische geest van vriendschap en tolerantie jegens de wereld te illustreren.”

Op 29 juli startte de serie activiteiten met een Olympische Wandeltocht. Behalve in Paramaribo proberen de organisatoren ook andere districten aan te doen, vertelt Mac Donald.

StarNews, 27 september 2023

on 06.10.2023 at 9:29
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter