blog | werkgroep caraïbische letteren

Floating Bridges

Lancering van de eerste podcast van Gallery Alma Blou

Een driedelige serie waarin er opnieuw licht wordt geworpen op Curaçao’s autonome status binnen het Nederlandse Koninkrijk. De serie bestaat uit de afleveringen “Polítika & Lei”, “Kultura i Enseñansa” en “Ekonomía”.

De podcast is het initiatief van Lusette Verboom als reactie op het feit dat er op Curaçao weliswaar veel kunst is, maar dat deze te weinig de echte realiteit van onze maatschappij uitbeeldt. Het is een thema dat een sterke link heeft met ons dagelijks leven, ons zelfbeeld als natie, en uiteindelijk met onze identiteit.
Kunst moet dienen als documentatie van onze  geschiedenis, als een reflectie van onze maatschappij. Met dit onderzoek wil Lusette als galeriehoudster, materiaal aanreiken aan de maatschappelijk bewuste kunstenaar om zijn / haar kunstzinnige uitingen te verbinden met deze dagelijkse realiteit.
Met Floating Bridges wil Lusette trachten de interrelaties die er zijn tussen kunst en onderzoek te verbinden. Dit onderzoek gaat over de relaties tussen Curaçao en Nederland binnen het Koninkrijk na het verkrijgen van onze autonome status. Deze verbinding is als onze Emmabrug, ingenieus in zijn constructie en zwevend in zijn uitvoering.

Landhuis Habaai I Gallery Alma Blou

Met dank aan de personen die hebben deelgenomen aan dit onderzoek.
Stephanie van Heijningen, die het onderzoek mede heeft uitgevoerd, is in gesprek gegaan met een aantal experts op de verschillende gebieden; voormalig minister van Curaçao, Suzy Camelia-Römer (overheid & politiek), mr. Mirto Murray (juridisch), prof. dr. Rose Mary Allen (cultuur), rector magnificus Francis de Lanoy (educatie) en dr. Rob van den Berg (economie). 
Stephanie’s interpretatie van Floating Bridges is dat deze complexe en dynamische relatie tussen Curaçao en Nederland te vergelijken is met de drijvende Emmabrug: soms open, soms dicht. Het interessante van deze titel is dat het op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden. 

Elis Juliana – ca. 1998. Foto © Henky Looman

Het doel van deze podcast is uiteindelijk om bewustzijn te creëren, gesprekken over dit thematiek op gang te brengen, en om creatieve expressie met betrekking tot dit thema te stimuleren.
Ook dank aan Mathijs Reinen voor het beschikbaar stellen van de muziek en aan de Amigoe di Curacao en het Antiliaans Dagblad. Omslagillustraties door Pater Brenneker en Elis Juliana.
Dit project is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

De eerste aflevering van de podcast is te beluisteren op https://galleryalmablou.com/podcasts, via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter