blog | werkgroep caraïbische letteren

Flitspresentatie Ken Doorson

U bent van harte welkom bij de flitspresentatie van het werk van Ken Doorson na diens succesvolle show eerder in Galerie 23. Onverwacht is Ken weer in het land vandaar deze ingelaste show en uitnodiging aan hen die niet eerder waren benaderd om kennis te maken.

Doorson1

De informele ontmoeting met Doorson vindt plaats op donderdag 25 augustus van 17.30 tot 19.30 uur. Locatie KNSM-laan 307-309 – 1019 LE in Amsterdam

…..Ken Doorson is niet de enige Surinaamse kunstenaar die zijn afkomst in zijn werk wil laten doorschemeren. Doen kunstenaars als Marcel Pinas dat omdat ze trots zijn op hun cultuur en daarom die cultuur willen laten voortleven, bij Ken Doorson ligt het gecompliceerder. Veertien jaar lang woont hij buiten Suriname, jaren waarin zijn persoonlijkheid zich vormt. Bij terugkeer in Suriname moet hij weer op zoek naar zijn identiteit. Hij voelt zich een gast in zijn eigen land. Zijn werk geeft hem een werkbaar excuus om zijn oorspronkelijke cultuur te verkennen. Daar komt nog bij, dat hij een haast aangeboren belangstelling voor geschiedenis heeft en dat hij het als een natuurlijk onderdeel van zijn kunstenaarschap beschouwt om uitgebreid research te doen voordat hij zijn ideeën transformeert tot een kunstwerk…….

 

Doorson2

……Bij zijn archiefonderzoek naar het verleden van zijn vaderland is hij op zogenoemde manumissiebrieven gestuit. Dat zijn documenten die aangeven dat een slaaf is vrijgekocht. Hij kopieert er een aantal en schildert de man of vrouw die in dat document genoemd wordt. Omdat er geen afbeeldingen van deze ex-slaven zullen zijn geweest, schildert hij fictieve figuren. Het desbetreffende document verwerkt hij letterlijk in het schilderij: hij plakt het erin en laat het versmelten met de omgevende verf. Daarmee verleent hij de afgebeelde persoon status…..

uit artikel Rob Perree “Gekleurde emoties” – klik link.

Tegelijkertijd is het de laatste dag van de dubbelexpo Sabi Yu Rutu: Isan Corinde & Els Tjong Joe Wai in het kabinet op de bel etage – link.

In de hoop U te mogen begroeten, mede namens de kunstenaar

Fons Geerlings en Priscilla Tosari

Info over Surinaamse kunst algemeen: Looking for rebels in Surinam van Chandra van Binnendijk en Marieke Visser in Africanah:

Galerie 23
Phone: +31-20-620 1321 / Cell: +31-6-5379 2390
galerie23.nl & sbk.nl e-mail galerie23@sbk.nl

Bereikbaar met O.V.: tram 10; bus 48 vanuit West via Centraal Station;
bus 65 vanaf de stations Zuid en Amstel. Halte Azartplein.
Galerie 23 op Facebook

on 24.08.2016 at 10:26
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter