blog | werkgroep caraïbische letteren

Finnisage expositie ZUIVER

De afgelopen weken was op de NDSM-werf in galerie Nieuw Dakota de tentoonstelling ZUIVER te zien. ZUIVER is een groepstentoonstelling met Surinaamse en Nederlandse kunstenaars ter afsluiting van een jarenlange culturele uitwisseling (2006-2014) tussen de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo. Nederlandse docenten gaven les in Paramaribo en Surinaamse studenten haalden hun bachelor in Amsterdam. De meesten keerden weer terug met een indrukwekkende ervaring en niet zonder de belofte van reciprociteit.

Ton Zwerver, De dingen voor de dag en de nacht, 2016

Ton Zwerver, De dingen voor de dag en de nacht, 2016

ZUIVER agendeert de mogelijkheden hiervan; wat is de actualiteit van kunst in Suriname nu? Wat is de waarde van culturele uitwisselingen met postkoloniale gebieden? Hoe kunnen we de culturele uitwisseling tussen Nederland en Suriname in de toekomst vorm geven?

Erik Mattijssen, Levensmiddel, 2013-2016 (muur)
Neil Fortune, Zonder Titel, 2015/ 2016 (vloer)

Op zondag 20 november wordt de expositie afgesloten met een terugblik op het verleden (de uitwisseling tussen de Nola Hatterman Academy en Gerrit Rietveld Academie), een blik op het heden (ZUIVER) én de toekomst: hoe geven we een vervolg aan de culturele uitwisseling tussen kunstenaars in Suriname en in Nederland? Wat is de overeenkomst tussen de stad Moengo en de NDSM-werf? Hoe kunnen we een translokale brug bouwen tussen beiden en een duurzame verbinding met Tembe Art Studio aangaan? Samen met bij het onderwerp betrokken kunstenaars, andere sleutelfiguren en het publiek, wisselen we gedachten en ideeën uit in een open gesprek. Dichter Matthijs Ponte draagt een gedicht voor dat hij voor ZUIVER schreef. Iedereen is van harte welkom!

Marcel Pinas, Kibii Wi Koni, 2016

Marcel Pinas, Kibii Wi Koni, 2016

De pers over ZUIVER:

“Bonte expositie van Surinaamse en Nederlandse kunst” – Sandra Smets, NRC Handelsblad

“Astrid Roemer opent Zuiver” – Noord Amsterdams Nieuwsblad

 

Rinaldo Klas, <i>Baté</i>, 2016 / <i>Goudkoorts</i>, 2016

Rinaldo Klas, Baté, 2016 / Goudkoorts, 2016

Toegang gratis
16:00 – 18:00
Nieuw Dakota/ Facebook
Ms van Riemsdijkweg 41b
NDSM-werf Amsterdam

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter