blog | werkgroep caraïbische letteren

Filmvertoning en Q&A: De wereld heeft gezicht verloren

*** Afgelast wegens coronavirus ***

Op 14 maart vertoont Granate in de Theaterzaal van de centrale OBA de documentaire De wereld heeft gezicht verloren van de in 2019 overleden Cindy Kerseborn over rebel en dwarsdenker Astrid H. Roemer. De film wordt ingeleid door een voordracht van een vooraanstaand dichter. Na afloop is er een Q&A.

Astrid Roemer. Foto © Els Kirst

“Schrijven is de wetenschap van het intieme” – een uitspraak van de Surinaams-Nederlandse schrijfster Astrid Roemer (69). Zij kreeg als eerste auteur van Caraïbische oorsprong, de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde 2016 uitgereikt. In complete afzondering trok ze vijftien jaar lang rond met haar laptop, haar kat en een rugzak. In documentaire De wereld heeft gezicht verloren, vernoemd naar haar gelijknamige boek, wist de recent overleden Cindy Kerseborn haar te vinden en kreeg haar aan de praat.

Haar gedichten hebben een prominente rol in de film en worden voorgedragen door haarzelf maar ook door zangeressen Izaline Calister en Sabrina Starke. De film geeft aandacht aan een belangrijk thema uit haar werk: het taboe op de Surinaamse Decembermoorden in 1982. Daarnaast schrijft Roemer veelvuldig over de vrouwelijke identiteit. Als vrouw en ook nog eens als zwarte vrouw, ervaart ze die vooral als problematisch. In de jaren 80 werd ze gezien als voorvechtster van het feminisme; lesbische vrouwen beschouwden haar als rolmodel.

De charismatische Roemer vertelt in De wereld heeft gezicht verloren over poëzie, over zichzelf als zwarte vrouw en over Nederland en Suriname in een kwetsbaar portret.In samenwerking met Theater de Omval, Kriterion, De Uitkijk, Torpedo Theater, FC Hyena, Cavia, Stichting DocDoc, Pakhuis de Zwijger, Oxville, De Meervaart, het Amsterdams Marionettentheater en de OBA vertoont Granate tussen 8 en 14 maart elke avond meerdere films met de nadruk op poëzie. De films worden ingeleid door een voordracht van een vooraanstaand en relevante dichter. De nabespreking is met een relevante expert.

Stichting Granate is een culturele stichting die in 2012 is opgericht en tracht middels het produceren, programmeren en presenteren van poëzie en film de culturele sector toegankelijker en diverser te maken.


Datum: 14 maart 2020, van 20:00 tot 22:00 | OBA Oosterdok
Kosten: € 9,00 | € 5,00 met OBA-pas
OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter