blog | werkgroep caraïbische letteren

Filmmaker Ida Does in de prijzen in New York en Los Angeles

Maar liefst twee films van regisseur Ida Does zijn dit jaar in de prijzen gevallen in de USA. De film Nieuw Licht-het Rijksmuseum en de slavernij werd deze week gekozen als beste documentaire op het Imagine This Women’s International Film Festival 2021. Dit jaarlijkse Festival in Brooklyn New York beleefde zijn zesde editie en is een internationaal platform voor vrouwelijke filmmakers.

Regisseur Ida Does te midden van studenten van de Emerson College.

Behalve het jaarlijkse competities, biedt het Festival ondersteuning in de verdere professionele ontwikkeling van jonge filmmakers (v). Does nam ook deel aan een online uitwisseling met filmmakers van over de hele wereld. De jury die Does’ film koos als beste documentaire bestond uit professionals werkzaam in de filmindustrie in de USA. Op het Festival werden 163 films vertoond uit 32 landen.

Eerder dit jaar viel ook Does’ film Drie Vrouwen, over slavernij en vrijheid, in de prijzen in LA, California (USA).  Op het LA Independent Women Film Awards Festival werd ‘Drie Vrouwen, over slavernij en vrijheid’ gekozen tot beste documentaire.

Beide films gaan dieper in op de noodzakelijke en waarheidsgetrouwe verwerking van het Nederlands slavernijverleden. Drie Vrouwen, over slavernij en vrijheid, wordt sinds de première in 2018, regelmatig vertoond op events waarbij de thematiek rond slavernij, racisme, kolonialisme  en gelijkwaardigheid aan bod komt.
Eerder deze week werd de film vertoond door Burgemeester en Wethouders van de stad Arnhem in het kader van diversity day.

In de film over het Rijksmuseum portretteert Does de totstandkoming van de grote en eerste slavernij expositie van het nationaal museum van Nederland: het Rijksmuseum. De film, die in februari van dit jaar in première ging, werd ook vertoond op het Caribbeantales International FilmFestival in Toronto en op het Trinidad+Tobago FilmFestival in Port of Spain. Het Nederlands Film Festival selecteerde de film Nieuw Licht voor een educatief filmprogramma. Does zelf gaf eerder dit jaar een gastcollege over haar filmwerk aan de Emerson College European Center, voor Amerikaanse filmstudenten.

[van Starnieuws, 7 oktober 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter