blog | werkgroep caraïbische letteren

Film Suriname: ‘We willen onze eigen verhalen vertellen’

door Donovan Mijnals

PARAMARIBO – “Het is me een doorn in het oog dat Wan Pipel al veertig jaar lang de beste film van Suriname is. Dat zegt iets over ons”, stelt filmmaker Dave Edhard gepassioneerd. Na Wan Pipel heeft de Surinaamse filmindustrie zich langzaam ontwikkeld. Sterker nog, het zou bijna twee decennia duren alvorens er nog een speelfilm van Surinaamse makelij zou verschijnen.

 

V.l.n.r. Doenie Rebin, Aisa Winter, Michel Drenthe

Veel beter is het anno 2017 niet. De afgelopen jaren zijn er enkele buitenlandse filmproducties in Suriname geweest waarbij Surinamers konden meedraaien en ervaring opdoen. Maar dat is niet genoeg. “We willen onze eigen verhalen vertellen”, stelt Edhard. Hij maakte daarom een poos terug een selectie van mensen in wie hij potentie ziet voor de filmwereld. Een aantal van hen heeft al wat affiniteit met theater, film en muziek. Edhard hoopt met deze talenten een kentering te brengen in de filmindustrie.

 

Dave Edhard

De selectie bestaande uit Ivan Tai-Apin, Valerie Jane, Rafael Chan, Loëlle Monsanto, Zulile Blinker, Latoya Trustfull en Edhard zelf is nu al druk bezig. De initiatiefnemer vindt dat vooral vrouwen er hard tegenaan gaan. Zo is Monsanto al een tijd bezig met het veelbesproken project Sranan Folktales waarin Surinaamse in mystiek gehulde verhalen tot leven worden gebracht. “Ik ben heel blij en trots op ze. Ze groeien steeds en leggen de lat hoog.” Ook over Trustfull is Edhard tevreden. Ze is als eerste klaar met haar project.

[uit de Ware Tijd, 18/08/2017]

1 comment to “Film Suriname: ‘We willen onze eigen verhalen vertellen’”

  • Dave heeft natuurlijk gelijk dat de Surinaamse filmindustrie een boost kan gebruiken. De kwaliteit van de documentaires is wel geweldig. Denk aan het werk van o.a. Dave zelf, Isa Does en Cindy Kerse born. Een goed festival waar ze worden vertoond ontbreekt volgens mij echter nog. Een kans voor open doel lijkt me

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter